Novi rudnik zlata u blizini Bora?

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Novi rudnik bakra u blizini Bora mogao bi da bude otvoren 2021. godine ako istražni radovi i studija na projektu „Čukaru Peki“ pokažu pozitivne rezultate.

Prerada bakra bi trajala od 12 do 15 godina, rečeno je novinarima u kompaniji Rakita eksplorejšn (Exploration).

„Radi se Studija izvodljivosti gornje zone ležišta kako bi se utvrdile tehničke, ekonomske, socijalne i ekološke okolnosti i procenila isplativost eksploatacije i prerade bakra i zlata ovog ležišta“, rekao je generalni direktor Rakite Timothy Livsi.

On je istako da se izgradnja rudarskih objekata i prateće infrastrukture planira za 2019. godinu, ako rezultati istraživanja budu pozitivni i obezbede se neophodne dozvole.

Livsi je napomenuo da ta kompanija trenutno zapošljava 410 radnika, uglavnom iz Srbije, a oko 1.200 radnika bi bilo angažovano u izgradnji objekata, dok bi oko 600 ljudi bilo zaposleno tokom eksploatacije rude.

Predstavnici Rakite su naveli da dosadašnje analize „gornje zone“ nalazišta ukazuju na mogućnost otvaranja podzemne eksploatacije na dubini od 450 do 850 metara, a očekuje se proizvodnja od tri do četiri miliona tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 2,9 do 1,7 grama po toni.

Foto: rakita/e-kapija

Nakon eksploatacije, kako su naveli u toj kompaniji, sledi period rekultivacije i sanacije područja uz poštovanje nastrožijih svetskih kriterijuma.

„Jalovište će se nalaziti u neposrednoj blizini pogona za preradu rude i biće projektovano i sagrađeno uz poštovanje domaćeg zakonodavstva i regulative, kao i najboljih međunarodnih praksi“, kažu u Rakiti.

Tokom 2016. godine, Rakita je koristila usluge 246 kompanija, od kojih su 204 iz Srbije, a 37 procenta čine kompanije registrovane u Boru.

Foto: rakita/e-kapija

Rakita poseduje dozvole za četiri lokacije u istočnoj Srbiji, i u zajedničkom je vlasništvu kompanija Nevsun Risorsiz (Resources) i Friport Mekmoran (Freeport-McMoran Exploration).

Nevsun ima 100 odsto udela u gornjoj zoni i izvođač je projekta, dok u donjoj zoni ima 46 odsto vlasništva.

Izvor: B92

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Novi rudnik zlata u blizini Bora?

  1. AKO SE ŽELI USPEH BEZ USPEHA?

    Ukoliko investitor za otvaranje rudnog ležišta “Čukaru Peki” želi pompezne bajkolažne vesti i pamfleti i uveličavanje rezultata u svim medijima neka postavi čelnika RTB Bor za vodećeg menadžera otvaranja rudnika. Rudnik bi bio otvoren malo kasnije, a informacije bi bile lansirane daleko pre tog otvaranja. Taj rudnik biće proglašen za najvećeg i najbogatijeg zlatom i pomalo bakrom. Profiti i obaranja svetskih rekorda rudarenja i proizvodnje biće na pretek. Gazda o ovome čak ne bi mogao ni da sanja, a kasnije bi ukapirao, kao sada premijer, da su to bile izmišljotine i hvalospevi. On neka obezbedi novac, a biće utrošen na najednostavniji način, pare će nestati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.