Nove trake za preporod

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

bakar0710

Izvor: Politika ONLINE

Obnovljeni transport rude na struju, umesto kamionskog, uskoro će uvećati proizvodnju bakra za pet puta

Majdanpek – Da li je moguć preporod rudnika i rudarskog naselja u Majdanpeku posle višegodišnje agonije i tavorenja?

U ovom gradu i Rudnicima bakra Majdanpek misle da je to moguće i kao dobar signal navode nedavno puštanje u rad obnovljenog transporta rude bakra trakama na struju koji je tri puta jeftiniji od dosadašnjeg kamionskog. Sa kopa Severnog revira rudnika do primarnog drobiličnog postrojenja na Južnom reviru, koje je takođe obnovljeno, prevoziće se ruda bakra, a dva skupocena uvozna kamiona (na skupu naftu) biće oslobođena i pridodata transportu jalovine na ovom kopu. U najkraćem, transportni put u prevozu bakra već je skraćen sa 4.000 na 2.743 metra, smanjena je potrošnja nafte i ubrzano otkrivanje jalovine (sada sa četiri, umesto dva kamiona).

Sve će to omogućiti da se proizvodnja koncentrata bakra u ovom rudniku sa 4.000 već iduće godine uveća na 7.000 tona, a u narednih pet godina na 20.000 tona. U međuvremenu biće ponovo pušten u rad još jedan transportni sistem trakama na struju za prevoz jalovine na Južnom reviru.

– Reč je o obnovi sistema koji su pušteni u rad još 1988. godine, po projektu naših stručnjaka koje je tada predvodio dr Milorad Grujić, a koji su još tada osetno povećali produktivnost ukupnog poslovanja Rudnika bakra u Majdanpeku – objašnjava Svetomir Mustecić, pomoćnik direktora Rudnika za elektromašinstvo. – Država i borski kombinat bakra uložili su u obnovu prvog sistema oko 500.000 evra i to za Majdanpek znači zaista mnogo. Već ove godine ubrzaćemo otkrivanje jalovine i stići do bogatije rude. Do sada smo skidali 200.000 tona, a skidaćemo oko 900.000 tona jalovine mesečno.

Sistem za transport rude bakra trakama, koji je sada obnovljen, bio je pre 20 godina jedan od najsavremenijih na svetu i radio je uspešno do 2001. godine. Tada se pokvario i trebalo je osam godina da bude obnovljen. Drugi sistem za transport jalovine na Južnom reviru izgoreo je u požaru u decembru 2000. godine pod sumnjivim, još nerazjašnjenim okolnostima. Sumnjalo se i u sabotažu.

Obnova drugog sistema tek treba da počne. Trakama na struju prevoziće se oko 6.000 tona jalovine na sat. Njegovim puštanjem u rad ponovo će početi i otkopavanje rude bakra na Južnom reviru. Ali biće potrebno da se najpre ukloni oko 40 miliona tona jalovine. Trakama će transport biti neuporedivo brži, jeftiniji i sigurniji nego kamionima.

Prisustvujući svečanosti povodom puštanja u rad obnovljenog transportnog sistema, ministar za rudarstvo i energetiku Petar Škundrić je poručio da će država pomoći u obnovi i drugog sistema za transport jalovine da Bor i Majdanpek što pre stignu do planirane ukupne proizvodnje od 60.000 tona bakra godišnje. Koliko je to važno vidi se i po najnovijim kretanjima na tržištu – tona bakra na svetskoj berzi već sada se prodaje po šest hiljada dolara, što je gotovo tri puta veća cena nego u novembru prošle godine.

To će doprineti da i Majdanpek i Bor privuku uglednije strateške partnere iz sveta.

S. Todorović

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.