NOVE PREPORUKE EU ZA PUTOVANJA OD 1. FEBRUARA

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Savet EU usvojio je revidiranu preporuku o merama koje utiču na slobodno kretanje tokom pandemije kovida-19, u skladu sa kojom mere treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status, a ne više situaciju na regionalnom nivou.

IZVOR

„To znači da putnikova vakcinacija protiv kovida-19, testiranje ili status oporavka od kovida-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu, treba da bude ključna odrednica”, navodi se na zvaničnom sajtu Saveta EU, a prenosi Tanjug.

Pristup zasnovan na ličnosti će, kako se dodaje, značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara od kada će i period važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Na sajtu Saveta navodi se da važeći digitalni kovid sertifikat podrazumeva potvrdu o vakcinaciji, negativan rezultat pi-si-ar testa ili potvrdu o oporavku od kovida.

Kada je reč o potvrdi o vakcinaciji, navodi se da je reč o potvrdi da je dobijena vakcina odobrena na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

„Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.

Drugi dokument je negativan rezultat pi-si-ar testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja, a treći je potvrda o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU kovid sertifikat moglo bi se zahtevati da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i prekogranični radnici.

EU će, kako je saopšteno, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.