NOVA PRAVILA EU ZA SKIDANJE SRBIJE SA CRVENE LISTE

0 0
Read Time:3 Minute, 32 Second

Zbog novog talasa virusa korona Evropska unija će preporučiti državama članicama da pooštre kriterijume za ulazak na njihovu teritoriju, što bi moglo da oteža putovanje srpskih turista u 2022. godini.

IZVOR

Evropska komisija prošle nedelje je predložila da važnost vakcina bude devet meseci od druge doze, da se u kovid sertifikate uvede i buster doza, da zemlje turistima koji su vakcinisani cepivima koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ali ne i EU, poput kineskog “sinofarma” (ruski “sputnjik V, ni original ni onaj sa Torlaka, nisu priznati ni od SZO ni od EMA) mogu da traže dodatan PCR test…

Sada je preostalo da sve ovo potvrdi Savet Evrope, nakon čega bi preporuke trebalo da budu ozvaničene 10. januara 2022. Međutim, kao i za sve ostale odluke EU koje se tiču putovanja, ovo će biti samo preporuka državama članicama, koje će svaka ponaosob propisivati uslove za ulazak stranaca na njihovu teritoriju. I to kako iz drugih zemalja EU, tako i država van Unije.

Rok važenja vakcine devet meseci

Izvesno je da će čak i u slučaju usvajanja ovih preporuka Saveta Evrope, zemlje poput Grčke, Mađarske ili Slovenije i dalje dozvoljavati ulazak srpskim turistima ukoliko su vakcinisani bilo kojom od vakcina koje su kod nas u upotrebi, kao što je trenutno slučaj. A jedina razlika bi bila što će “rok vakcine” biti devet meseci. Dakle, neko ko je na primer primio drugu dozu vakcine 1. septembra ove godine, moći će da uđe u Grčku sa potvrdom o imunizaciji do 1. juna 2022. A zatim će morati da primi buster dozu.

Međutim, nekoliko drugih stvari, koje su najavljene iz Brisela, ne idu na ruku građanima Srbije. Podsetimo, od početka septembra naša zemlja je stavljena na svojevrsnu crvenu listu EU kada su putovanja u pitanju, zbog velikog broja zaraženih.

I po novoustanovljenim pravilima, dva su osnovna uslova koja mora da ispuni neka zemlja, bilo da je član EU ili ne, kako bi bila skinuta sa crvene liste. Prvi je da u poslednjih 14 dana ima manje od 500 zaraženih na 100.000 građana, što je realno i što bi Srbija ukoliko bi se nastavio opadajući trend mogla da ispuni već za 10 do 15 dana. Drugi je, međutim, mnogo teži, a potrebno je da zemlja ima manje od četiri odsto pozitivnih testova za dve nedelje. Naša zemlja poslednjih dana ima oko 16-17 odsto, a prosek za poslednjih 14 dana je oko 20 odsto.

Poslednji put manje od četiri odsto pozitivnih imali smo još krajem jula.

Nove restrikcije za nevakcinisane

Evropska komisija je na svom poslednjem sastanku predložila i novi način kategorizacije zemalja, koji bi osim broja zaraženih, u obzir uzimao i broj vakcinisanih građana neke zemlje.

Ukoliko bi se ovaj predlog prihvatio, kako ističu iz Brisela, neke zemlje članice EU bi veoma teško mogle da budu skinute sa crvene liste, pošto imaju mali broj imunizovanih građana u odnosu na ostatak Unije.

Kao najteži slučajevi navedeni su Bugarska sa 24,8 odsto vakcinisane ukupne populacije, Rumunija sa 37,3 odsto, Slovačka sa 45,8 odsto i Hrvatska sa 46,8 odsto, dok su u tek nešto boljem položaju trenutno Poljska sa 53,7 odsto, Slovenija sa 54,3 odsto… Nažalost, Srbija trenutno ima oko 45 odsto vakcinisane populacije.

Ubuduće će crvena lista Evropske unije zavisiti i od stepena vakcinacije određene zemlje

Evropska komisija je preporučila da se nevakcinisanim putnicima iz ovih zemalja, sa manjom stopom vakcinacije, uvedu dodatne restrikcije počevši od 10. januara naredne godine. Jedan od uslova za skidanje sa crvene liste EU je da zemlja u poslednjih 14 dana ima manje od četiri odsto pozitivnih testova na virus korona

Mapa u četiri boje

Evropska komisija preporučila je na poslednjem sastanku da se države članice Unije, kao i do sada, zavisno od trenutne epidemiološke situacije, na mapi za putovanja svrstaju u četiri grupe: zelenu, narandžastu, crvenu i crnu zonu. Slično bi bilo i za treće zemlje, koje nisu deo EU.

Tri uslova za skidanje sa crvene liste EU za putovanja(Ne)odobrene vakcine

Od pet vakcina koje su u upotrebi u Srbiji tri su odobrene od strane EU – “fajzer”, “moderna” i “astra-zeneka”, dok je SZO dodatno odobrila i “sinofarm”. Ruski “sputnjik”, proizveden u Rusiji ili kod nas, nažalost, još nije priznat ni od strane EMA ni od SZO.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.