Nevakcinisana deca neće moći u vrtić

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second
Roditelji više neće moći da vode nevakcinisanu decu u vrtić, jer im pedijatri neće davati potvrde kojom se dokazuje da je dete zdravo za kolektiv. Ovo je prva, oštrija, mera koju je zdravstveni sistem primenio upravo zbog povećanog rizika od epidemije malih boginja.

Ovakvo obaveštenje iznenadilo je roditelje koji svoju decu leče na pedijatriji u Domu zdravlja Stari grad, opštini inače poznatoj po malom obuhvatu vakcinisanih MMR cepivom (male boginje, rubeole i zauške). 

U Srbiji je inače smanjena vakcinisanost dece MMR vakcinom, zbog čega preti da se naruši kolektivni imunitet i na taj način poveća šansa za nastanak epidemije malih boginja.

Iako od Gradskog zavoda za javno zdravlje svim domovima zdravlja redovno stižu dopisi da se mora raditi na povećanju procenta vakcinisane dece, neke ustanove nisu istakle ovakva obaveštenja, ali smo mi samoinicijativno odlučili da se ozbiljno pozabavimo ovim pitanjem. U obaveštenju smo naveli član, kako bi se roditelji na licu mesta uverili da to nije nešto što im nameću zdravstvene ustanove po sebi, već je to zakonska regulativa koja treba da se poštuje
– objašnjava direktorka, dr Vesna Janjušević, koja dodaje da su se o ovoj meri konsultovali i sa lekarima i epidemiolozima.

Ona kaže da ovo nije bio jedini vid apela roditeljima da povedu računa o zdravlju dece.

Foto: Ana Ristović / RAS Srbija
Obaveštenja o vakcinaciji i na kućnu adresu

– Budući da prema našim podacima, oko 500 dece nije primilo potrebne vakcine rešili smo da svim roditeljima na kućnu adresu pošaljemo i pismena obaveštenja da je vakcinacija obavezna. Možemo da kažemo da je apel dao rezultate, pa smo za mesec dana vakcinisali oko 200 mališana, a još skoro 200 dopisa se vratilo kao nepoznate adrese, tako da ćemo proveriti šta je i sa tim – ističe Janjušević.

Pedijatri nisu hteli da „ucenjuju“ roditelje

Kako „Blic“ saznaje, ova mera trebalo je da se primenjuje još ranije, ali su se mnogi pedijatri bunili i nisu želeli da na ovakav način ucenjuju roditelje.

Sve se, međutim, promenilo zbog opasnosti do epidemije malih boginja, koja već uveliko traje na Kosovu, a mogla bi vrlo brzo da se prelije i u Srbiju.

Zbog toga je naloženo svim domovima zdravlja u Srbiji da ne izdaju potvrde za vrtiće nevakcinisanoj deci, jer to nalaže Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kome mališani koja nisu primila sve obevezne vakcine ne mogu da borave u kolektivu.

Za školsku decu drugačije

Ovaj član zakona, međutim, ne može da se primenjuje na školsku decu, jer su u našoj zemlji na snazi dva zakona, koja su u koliziji.

Tačnije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu, a Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju nalaže da je osnovna škola obavezna za sve.

 

Izvor: Blic

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.