Nema viška radnika …

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

rtbpanorama

Bor, 27.04.2009. IZVOR: RTB Bor, Autor M.Milošević

Neophodna nova topionica, nema viška radnika

Povodom novog “skraćenog tendera za strateško partnerstvo RTB-a Bor” Jedinstvena sindikalna organizacija Samostalnog sindikata RTB-a Bor podseća sve one, koji sada daju suprotne komentare, na činjenice i izjave potpredsednika Vlade Mladjana Dinkića, odgovornih u Agenciji za privatizaciju i Poslovodstva RTB-a Bor u razgovoru sa predstavnicima vlade:
– RTB Bor ostaje u većinskom državnom vlasništvu;
– Država će biti garant robnog kredita za izgradnju nove Topionice;
– Razgovaraće se o strateškom partnerstvu za 40 procenata prodaje kapitala RTB-a;
– U RTB-u nema viška radnika.
Preraspodelom, prekvalifikacijom, merama izuzetne štednje i savesnijim radom doćićemo do realne cene koštanja proizvodnje bakra i samim tim oporaviti kompaniju;
– RTB Bor je mnogo dao za državu Srbiju i mi ga ne možemo ostaviti kada mu je teško;
– Zakon o privatizaciji u članu 3. zabranjuje privatizaciju prirodnih bogatstava i dobara u opštoj upotrebi, kao dobra od opšteg interesa.
U saopštenju, koje je potpisao Dragan Aleksić, predsednik JSO Samostalnog sindikata RTB-a Bor, izmedju ostalog se kaže:

„Vidimo da jednu lošu epizodu filma zvanog „Drugi tender za prodaju RTB-a Bor“ žele da repriziraju, ali sada na „mala vrata“, za malo novca, netransparentno i dogovorno omoguće firmi „A-tek“ većinsko vlasništvo kapitala RTB-a Bor. Pominju i višak radnika, i brigu za „državne novce“ i da je A-tek naš jedini spasilac.“

Jedinstvena sindikalna organizacija upozorava sve zaposlene u RTB-u Bor, građane Timočke krajine, lokalne samouprave gradova u Timočkoj krajini , a ujedno traži podršku i pomoć da ovaj scenario ne uspe jer prevashodno izgradnja nove Topionice može održati među živima gradove Bor, Majdanpek, Zaječar i celu Timočku krajinu:

„Ako se robni kredit za izgradnju nove Topionice prenese na kompaniju „A-TEC“, izgradnja nove Topionice biće samo iluzija“ – smatra JSO i napominje „da se sada, kada je izgubljeno pet godina oko tenderskih „zavrzlama“, kada se cena bakra oporavlja, kada se štedi na svim nivoima, kada RTB Bor polako vraća nekadašnji sjaj, javljaju oni kojima to ne odgovara i žele da od ove kompanije, Timočke krajine i Srbije stvore ekonomske zavisnike.
Povodom izjava pojedinih naručenih državnih naučnika (doktora tehničkih nauka), ekonomista, “biznismena svetskog glasa“ i plaćenih novinara, voleli bismo da vidimo koje su to firme koristile usluge konsultanata i ovih ekonomista i novinara (da nije možda Magnohrom, Jugoremedija, Azotara, Trajal, Župa, EI Niš, Prva petoletka, IMT, Novkabel?). Sada kada država želi da uloži, ne u plate, nego u proizvodnju i novu Topionicu, svi dižu glas jer Bor je negde daleko. Koga još zanima što borska deca udišu sumpor-dioksid zbog stare Topionice, što je smrtnost dece u Boru u proseku najveća u Evropi, što je cela Timočka krajina ekološka i ekonomska CRNA TAČKA Srbije?
Lako je analizirati, a mi pozivamo sve ove naručene ekonomiste da posete Bor – bićemo im dobri domaćini” – zaključuje se u saopštenju JSO Samostalnog sindikata RTB-a Bor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.