NASA I POLJOPRIVREDA U SRBIJI

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

U saopštenju se navodi da bi novi projekat trebalo da pomogne srpskoj poljoprivredi da se suoči sa klimatskim promenama i da što racionalnije koristi vodu i zemljište. Prema podacima iz 2012. godine, u Srbiji postoji više od 3,4 miliona hektara obradivih površina, te 631.552 poljoprivredne farme.

IZVOR

Najveći broj gazdinstava čine porodične farme, veličine od dva do pet hektara, koje su primorane da ono što im je potrebno za proizvodnju nabavljaju u malim količinama, po visokim cenama. Stručnjaci sa instituta BioSens već nekoliko godina rade na tome da im po dostupnim cenama pruže napredne tehnologije koje će im omogućiti održivost u konkurentnom okruženju.

Sada su se udružili sa američkim kolegama, kako bi analizirali satelitske slike Vojvodine, i pokušali da odgovore na pitanje kako će klimatske promene uticati na domaću poljoprivredu i životnu sredinu. Ističe se da su najvažnija polazna tačka za razvoj poljoprivrede podaci.

Deljenjem podataka i znanja kroz saradnju sa vrhunskim naučnim institucijama i ulaganjem u istraživanja, umnožava se intelektualni kapital, nastaju nove ideje i rešenja koja će poljoprivredu učiniti efikasnijom.

Iz BioSensa upozoravaju da nepredvidive letnje padavine dovode do promene vodostaja koji u južnom slivu reke Dunav, dragocenom resursu za poljoprivredu, opada. Najavljeno bi trebalo da potraje do 2024. godine, a informacije i rezultati projekta biće dostupni na sajtu Instituta BioSens.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.