Najčešće pritužbe zaštitniku građana

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Talas migranata i izbeglica su pojave iz talasa koje su vidljive i u Srbiji, ali osim toga, suočavamo i sa višegodišnjim problemima građana u ostvarivanju njihovih prava.

Najranjivije grupe su, žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje, starija i LGBTI populacija.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, zaštitnik Pašalić organizovao je dodatni dan otvorenih vrata, praksa koju je uveo od kako je imenovan na ovu poziciju.
„Oduzeli su nam dete. Naša borba traje. Sve što je traženo da ispunimo rečeno nam je usmeno, nemamo ništa na papiru. Ispunili smo većinu i tih uslova koji su nam postavljeni… teško je naći stalan posao… „- rekla je majka koja je razočarana u sve institucije, prvenstveno u Centar za socijalni rad, kada je pokucala na vrata zaštitnika građana Srbije, Zorana Pašalića.
Došle su i porodice čije su kuće završile na klizištu zbog širenja basena RTB “Bor”. Od 1996. obraćali su se svima – rudarskoj inspekciji, RTB-u, opštini, organizaciji za ljudska prava.
Kod zaštitnika građana došao je po pomoć i nastavnik matematike u penziji Milutin Đorđić iz Banje Koviljače. Sedam porodica može da izađe iz kuće samo preko školskog dvorišta.
Najveći broj žalbi stiže zbog imovinsko-pravnih problema jer se mnoge opštine oglušuju o prava građana upravo u toj oblasti. U 90 odsto slučajeva su te žalbe opravdane. Dobar deo njih podnetih od početka mog mandata biće okončano do kraja godine – kaže Pašalić.

 

On za „Blic“ dodaje da kada je reč o radu opštinskih službi deo slučajeva građani nisu mogli sami da reše jer se na lokalu trude da probleme zataškaju.
„Ono što se vidi iz papira i što sami građani navode u većini slučajeva opštinski organi ne postupaju uopšte. Jedan od tih primera je da su građani platili sve da bi opština napravila put, imaju sve dokaze, međutim, godinama niko ne preduzima ništa“ – kaže Pašalić, dodajući da će obići još nekoliko gradova da se uputi u neke od problema.

 

Izvor: Blic/RTS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.