N1 GOSTI: NEDOVOLJNA POBOLJŠANJA IZBORNOG PROCESA

0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov i potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović ocenili su u Novom danu da je vlast nedovoljno uradila na poboljšanju izbornog procesa u Srbiji, kao i da su na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta preneli brojne kritike povodom uslova u kojima se održavaju predstojeći izbori 3. aprila.

IZVOR

Dok je Samofalov naveo da posotoje određena poboljšanja, ali da ona nisu dovoljna, Gavrilović je istakao da se gotovo ništa nije promenilo u poboljšanju izbornog procesa u našoj zemlji. „Ova vlast će da krade. Na nama je samo da pokušamo da to sprečimo i da zaštitimo izbornu volju građana“, poručio je Samofalov.

Podsetimo, tokom drugog dana posete Beogradu, evropski posrednici u međustranačkom dijalogu razgovarali su sa predsednikom Srbije, premijerkom, delom vanparlamentarne opozicije i članovima Priveremeg Nadzornog tela za praćenje medija.

Dok ih je predsednik uveravao da je mnogo urađeno u cilju unapređenja izbornih uslova, deo opozicije tvrdi da se ništa nije promenilo. Razmenjivane su informacije, iznete brojne kritike, po neki novi predlozi, a kakav će biti konačan ishod brojnih sastanaka saznaćemo danas na konferenciji za medije od evroparlamentaraca.

Oba sagovornika su se složila da je kontrola izbora najvažniji korak u obezbeđivanju poštovanja izborne volje građana.

„Od početka smatramo da je učešće poslanika Evropskog parlamenta pozitivna stvar, jer oni unose normalnost u razgovore sa vlastima, jer ovoj vlasti se ne može verovati. Neki pčrethodni dijalozi bez učešća predstavnika Evropskog parlamenta su pomkazali da sa njima ne možete ni oko čega da se dogovorite. Oni imaju nameru da kradu nasvim izborima i ne odustaju od pritisaka na medije i birače“, naveo je Samofalov.

Dodaje da smo daleko od situacije da imamo fer i poštene izbnore, ali da postoje određeni pomaci.

„Juče smo imali otvoren razgovor sa evroparlamentarcima. Saopštili smo šta su neka od ključnih pitanja uza koje može da se napravi promena“, kazao je Samofalov.

Gavrilović napominje da je u septembru u razgovoru sa predstavnicima EU istakao da se nalazimo u društvu prepunom nasilja, kao i da građani nemaju nikakvu sigurnost od države i društva.

„Ne možemo verovati ovoj vlasti… Postavio sam pitanje evroparlamentarci da li se u njihovim zemljama dešava krađa na izborima. Mislim da građani u Srbiji zaslužuju dostojanstvo. I da vide odgovorne ljude koji nešto rade u njihovo ime“, rekao je potpredsednik DS.

On je rekao da ne vidi nikakve velike promene u vezi izbornog ciklusa.

„Ljudi u Srbiji nemaju fer i poštene uslove da vide za koga treba da glasaju“, podvukao je Gavrilović i dodao da za sada evroparlamentarci nemaju odgovore na pitanja koja su im upućena u vezi izbornog procesa.

Otkrio je da poslanici Evropskog parlamenta ne veruju da u našoj zemlji postoji falsifikovanje izbornih rezultata i falsifikovanje zapisnika sa biračkih mesta.

Samofalov smatra da koliko god opozicija ima različite stavove, jedna stvar ne sme da bude upitna a to je „razgovor oko zajedničke kontrole izbora“.

„Da shvatimo da shvatimo da moramo da iskoristimo čak i neke mehanizme koje smo dobili iz ovog dijaloga. A taj mehanizam nam daje mogućnost da osim redovnih kontrolora, da imamo i dodatne kontrolore u stalnom sastavu tih biračkih odbora, pa čak i u lokalnim izbornim mkimisijama koje su u vlasti predvideli kao mehanizam za krađu“, ocenio je Samofalov.

Ocenjuje da opozicija toi treba da prihvati, ali i da konstatuje da to nije dovoljno.

„Ova vlast će da krade. Na nama je samo da pokušamo da to sprečimo i da zaštitimo izbornu volju građana“, poručio je Samofalov.

Gavrilović je preneo da su evroparlamentarci razočarani i ocenio da nisu poverovali Vučićevim uveravanjima u unapređenju izbor nog procesa.

Samofalov je rekao da ukoliko bilo koji kandidat proevropske opozicije uđe u drugi krug, nema nikakvu dilemu da će ga i DS i Socijaldemokratska stranka podržati.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.