Milan Bačević: „Bor“ će morati da sačeka, ne odustajem od kanala

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Odnosi Srbije i Kine sve su bolji, ali će RTB „Bor“ još morati da sačeka, kazao je ambasador Srbije u Kini Milan Bačević u intervjuu za  Nedeljnik.

Odnosi Srbije i Kine sve su bolji poslednjih godina – kao rezultat dobre saradnje početkom godine uspostavljen je bezvizni režim između dveju zemalja. Kineska kompanija „Hestil“ kupila je Železaru u Smederevu, a kineske kompanije su u trci i za kupovinu RTB-a „Bor“. U razgovoru sa ambasadorom Srbije u Kini Milanom Bačevićem bilo je reči o ključnim projektima koji obeležavaju odnose Srbije i Kine

„Ove godine očekujemo nastavak razgovora o eventualnom ulasku neke od kineskih kompanija u strateško partnerstvo u RTB-u ‘Bor’. To je jedan od ozbiljnih projekata, na koji i mi u ambasadi trošimo dosta energije i vremena u pronalaženju eventualnog strateškog partnera. Čini mi se da je pronalazak strateškog partnera za ‘Bor’ jednak pronalasku strateškog partnera, odnosno kupca za Železaru u Smederevu, koji smatram najvećim projektom u svom mandatu u Kini. Na dobrom smo putu da to razrešimo, ali to neće moći da se dogodi brzo. Prvenstveno zbog kompleksnosti samog RTB-a ‘Bor'“, navodi ambasador Bačević.

On objašnjava da se ne radi se samo o topljenju bakra, već da postoje i drugi interesi za koje treba pronaći razumevanje kineskih kompanija.

„Mislim na saniranje postojećih i otvaranje novih rudnika, prihvatanje hotelijerstva, dugova holdinga, pitanje energetskog snabdevanja. Ozbiljna tema razgovora je i socijalni program. U ‘Boru’ radi 5.500 ljudi, a svakako ne bismo želeli da u tom segmentu dođe do problema. Kineske kompanije su već investirale 3,5 milijardi dolara u Srbiju. Valja spomenuti revitalizaciju TE ‘Kostolac B’, Most na Dunavu, aktivni su učesnici na izgradnji putne infrastrukture, u fazi realizacije je i brza pruga Beograd-Budimpešta“, navodi Bačević.

Neki mediji su pisali da je „Bor“ definitivno priveden kraju, ali čini se da će to potrajati.

„Nisu se stvorili ni elementarni uslovi da se tako nešto potpiše. Neki mediji u Srbiji su nešto na tu temu pisali, onoliko koliko sam ja to mogao da ispratim ovde. Nažalost, to u stvarnosti nije tako. Postoje kompanije koje su zainteresovane, neke od njih sam lično vodio u ‘Bor’, razgovarali su i sa menadžmentom i sa našom vladom, ali ne možemo reći da je dogovor postignut“, kazao je Bačević.

Ministar je govorio i o direktnoj avionskoj liniji Beograd-Peking, trgovinskom deficitu Srbije sa Kinom, novim oblastima saradnje, životu u Kini, ali i o kanalu Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more.

„Prilikom prošlogodišnje posete predsednika Kine Srbiji razgovaralo se i o tom projektu. Razgovori će se nastaviti, iako Srbija o tome vodi razgovore i sa EU, koja je veoma zainteresovana za jedan takav projekat“, kazao je, između ostalog, ambasador Bačević.

Izvor: Nedeljnik

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.