Mala škola filozofije – od naredne godine u Boru!

0 0
Read Time:3 Minute, 56 Second

Nakon naše saradnje sa profesorom filozofije,  Ivanom Vučkovićem, u okviru predavanja „Ideja obrazovanja – od antike do danas“ održanog u Domu Omladine u Boru, desilo se još mnogo toga u Ivanovom radu pa zato prenosimo jedan kraći intervju sa našim sugrađaninom, filozofom Ivanom Vučkovićem –
*Ivane, u aprilu ste bili na univerzitetu u Beču nekoliko dana – kako je bilo i o čemu se radi?
Da, na poziv nekoliko kolega iz Beča sam početkom aprila prisustvovao pojedinim predavanjima iz oblasti germanistike i filozofije. To je bila izvrsna prilika da se uputim u neke nove tokove iz domena savremene filozofije ali i odlična prilka da usavršim nemački jezik koji već sada dosta dobro govorim. Zadovoljan sam tom kratkom posetom i radujem se budućoj saradnji koja će se verovatno odvijati kroz različite vrste prevodilačkog rada.


*Sarađivali ste i sarađujete sa čuvenim američkim filozofom i književnikom Sepom Gumbrehtom (Stanford) – šta se tu dalje događa?

Da, sa profesorom Sepom sam imao intervju koji je u julu prošle godine objavio Rts. U međuvremenu, pročitao sam dosta njegovih novih tekstova te smo se, relativno skoro, dogovorili da pojedine tekstove prevedem (neke sa engleskog a neke sa nemačkog) pa ćemo videti. Ipak, nadam se da će javnost u Srbiji uskoro i na taj način upoznati rad profesora Sepa. Intervju je, verujem, bio samo lep početak.


*Objavili ste i jedan tekst u „Politici“ u aprilu?
Tako je. Tekst se zove „Gering nije razumeo Ničea“ i u tekstu se zapravo pojašnjava zloupotreba Ničea u okviru fašističke ideologije. Tekst takođe ima veze sa profesorom Sepom jer se delom poziva na jedan njegov tekst objavljen pre par godina na nemačkom jeziku pod nazivom „Nietzsches Zusammenbruch und der Ubermensch heute“ („Ničeov slom i natčovek danas“). Tekst će verovatno uskoro biti objavljen i u jednom američkom časopisu.


*Radili ste intervju i sa Aleksandrom Drobac Diagne, bliskom saradnicom Džejmsa Kameruna i filmskim producentom?
Da, tako je. Sa Kamerunom je radila kultni Terminator 2. Ona je jedna divna osoba i nadam se da ću uskoro produbiti saradnju. Ako okolnosti dozvole – potrudiću se da u bližoj budućnosti poseti naš bioskop i izloži svoj rad (pored ostalog – Aleksandra je direktor filmskog ekološkog festivala u Filadelfiji). Možda je moguće konkretno povezati Bor i Filadelfiju – ko zna 🙂

*Da li ćete uskoro ponovo održati neko predavanje u Boru i gde će to biti?
Kao što i sami znate – pre par godina sam u biblioteci održao predavanje o filozofiji Albera Kamija (povodom 100 godina od rođenja ovo čuvenog francuskog književnika i filozofa na kome sam masterirao i koji mi je, shodno tome, uža specijalnost), zatim sam na Tehničkom fakultetu u Boru pretežno studentima u okviru predavanja „Studenti i savremeno obrazovanje“ pojasnio koncept modernog fakulteta da bih, na kraju, nešto slično sproveo i u Domu Omladine. Sada postoji ideja da se u okviru Parohijskog doma održi jedna prijemčiva tribina o hrišćanstvu (na neki način – na tome sam diplomirao) ali videćemo već. Bor ima izuzetno stručne ljude u toj oblasti. 


*Znamo i da konstantno objavljujete eseje u brojnim časopisima i da sarađujete sa Akademijom nauke i umetnosti Bosne i Hercegovine? Kakvi su tu dalji planovi?
Trudim se da, kao što ste primetili, stalno radim te očekujem uskoro neke nove publikacije. Objavljivao sam u desetak časopisa a sa akademijom BiH sam konkretno sarađivao u okviru časopisa „Dijalog“ (Sarajevo) te verujem da ću pod njihovim okriljem uskoro ponovo nešto objaviti (verovatno jedan prevod). Ono što je trenutno aktuelno jeste nova negotinska „Buktinja“ u kojoj će, dakle, u pisanoj formi, biti dat intervju sa Sepom Gumbrehtom (bez promena u odnosu na intervju koji je preneo Rts). Što se „Politike“ tiče – i tu ima jasnih naznaka o budućoj saradnji. Ipak, „Politika“ selekciju tekstova vrši  izuzetno strogo te ću tu stvari polako glačati – bez žurbe i sa punom pažnjom. Trenutno za tako nešto nemam vremena jer radim u nekoliko škola a bliži se i vreme za odmor.


*Na kraju, kao što ste pomenuli, radite u borskim srednjim školama kao nastavnik filozofije i logike već desetak godina – kakva je situacija u prosveti?
Situacija u prosveti je konstantno nekonstantna (stvari se vrlo brzo menjaju i na bolje i na gore) ali se trudim da maksimalno ispratim neophodno i da učenicima maksimalno prezentujem nužnost filozofije kao temelja svega poznatog. Sama činjenica da imam nekoliko bivših učenika koji su studirali (i studiraju) filozofiju kao i nekoliko učenika sa državnim priznanjima na određenim srednjoškolskim konkursima dovoljno ukazuje na to da, u radu, dajem sebe u potpunosti i činim sve što mogu. Posao nastavnika je ozbiljan poziv – naročito danas kada je ta profesija prilično degradirana dok se, ujedno, nastavnici svakodnevno suočavaju sa velikim problemima i različitim poteškoćama.


Na kraju – pomenimo da Ivan od naredne godine planira da pokrene „malu školu filozofije“ za mlađe uzraste. Ipak, o tome će biti više reči drugom prilikom.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.