LIDER SDA Bakir Izetbegović „SPUŠTA LOPTU“.

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Nakon izjava o navodnom dogovoru Varheljija i Dodika o posebnoj sednici NSRS i izjavi Orbana o muslimanima u BiH, lider SDA Bakir Izetbegović „spušta loptu“.

IZVOR

On poručuje da sa svima treba razgovarati, uključujući mađarskog premijera.

Izetbegović, koji je zamenik predsednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je za agenciju Anadolija da je, što se izjava Varheljija i tvrdnji da je bio u koordinaciji sa Dodikom u vezi posebne sednice NSRS o prenosu nadležnosti, kaže da misli da su „te stvari juče demantovane“.

Varhelji je, kazao je Izetbegović, samo upoznat da će NSRS usvojiti Zaključke o prenosu nadležnosti, odnosno da, kako kaže, on tvrdi da nije bilo koordiniranja i dogovora.

„Mi generalno smatramo da ta politika iz EU, u odnosu na ovo što radi Milorad Dodik, je suviše meka, da se nedovoljno suprotstavlja, nedovoljno upozorava na vreme Dodika da ne ide u smeru koji će naneti štetu i njemu i nama, u BiH. Mislim da će ta politika da bude odlučnija ubuduće“, rekao je Izetbegović.

O tome je, dodao je, jutros razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, kome je, kako kaže, rekao da se, kada su takva dešavanja, očekuju oštre i jasnije reakcije međunarodne zajednice.

O najavljenoj poseti premijera Mađarske Viktora Orbana za januar naredne godine, Izetbegović kaže da ne bi špekulisao o tome „da li je njegovo prisustvo (u BiH) poželjno ili nije, nakon izjava koje je imao i raznovrsnih postupaka, te zaštitničkog odnosa prema Dodiku“.

”Mislim da sa svakim treba razgovarati. Jer ako ne razgovaramo mislim da stvari pogoršavamo. Dakle, sa svakim u regionu. Bez obzira šta se nama dopadalo šta se kaže u Beogradu, u Zagrebu, u Budimpešti, Moskvi… Mi treba te stvari da pokušamo da rešavamo i amortizujemo“, rekao je.

Smatra da Orban ne treba da zna samo, kako kaže, „pola istine“, onu koju mu nudi Dodik, citirajući izreku da je „pola istine, cela laž“.

„Treba (Orban) da čuje i drugu polovinu istine da bi se te stvari izbalansirale tako da ja mislim da treba primiti Orbana i da mu treba predočiti kako zaista stoje stvari, izbalansirati poluistinu s kojom on očigledno raspolaže“, rekao je Izetbegović.

O najavi srpskog člana Predsedništva BiH da će u januaru naredne godine Republika Srpska doneti svoj zakon o VSTV-u, zabraniti delovanje Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Republike Srpske, Izetbegović je rekao da se, kako kaže, „tu vidi šta je prvashodni cilj Dodika“.

Izetbegović tvrdi da je Dodik sa tim, kako navodi, „potrčao“ da bi zaustavio delovanje pravosuđa u Srpskoj da „na kraju krajeva i njega pozove za neke stvari na odgovornost“.

„Ako se usudi da krene u tom smeru to će biti konkretan udar na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, na reformske procese, na Dejtonski mirovni sporazum. Tako da će morati da dobije odgovor“.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.