Li Mančang: Kina posebno zainteresovana za RTB

Kina je zainteresovana da učestvuje u privatizaciji velikog broja državnih preduzeća u Srbiji, a naročito kada su u pitanju velike kompanije poput RTB Bor i Poljoprivredne korporacije Beograd (RTB), izjavio je ambasador Kine Li Mančang.

Na pitanje da li je Kina zainteresovana da učestvuje u privatizaciji oko 120 državnih preduzeća u privatizacionom portfelju Ministarstva privrede, Li je rekao su zainteresovani za polovinu tih preduzeća.

Sada pričamo o nekoliko najvećih, kao što su Rudarsko topioničarski basen Bor i PKB.

Jedna od naših najvećih i vodećih kompanija je dolazila ovde tri puta, što pokazuje ne samo da imamo interesovanje, već i jaku želju, naglasio je ambasador.

Ministarstvo energetike je ranije najavilo da će najkasnije u maju ili junu biti objavljen tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor, kao i da bi RTB mogao da dobije partnera u 2018. godini.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goli
„Očekujem da ćemo čitav model imati najkasnije u maju ili junu i da ćemo tada objaviti i poziv za prikupljanje ponuda potencijalnih strateških paratnera. U 2018. bi mogli da očekujemo strateškog partnera“, rekao je Antić, i istakao da su za RTB Bor zainteresovane velike kineske, ruske i kanadske kompanije, koje već mesecima unazad prate poslovanje RTB.
Naveo je da će uslov biti da strateški partner obezbedi 300 do 330 miliona dolara za investicije u RTB.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u martu sa predstavnicima kineske kompanije “Zijin”, koji su preneli da su zainteresovani za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB Bor i da imaju ozbiljne razvojne planove za tu kompaniju.
Vučić je poručio da je kineska kompanija “Zijin” dobrodošla na budućem tenederu, s obzirom na tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja.
Predstavnici “Zijin Majning Grupe” su naveli da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB Bor, ali i za ceo region, izrazivši nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu s najvišim svetskim standardima.

 

Izvor: Dnevnik

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.