Lazareva pećina ponovo otvorena za turiste

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

lazareva0408

Četvrtak, 3. septembar 2009. Mondo

Lazareva pećina kod Bora, speleološki i arheološki dragulj Srbije, ponovo je otvorena za turističke posete, nakon što je preuređena prema projektu Radenka Lazarevića, saopšteno je iz Turističke organizacije Bora.

U saopštenju se navodi da je ta pećina konačno uključena u turističku ponudu opštine Bor i Srbije, s perspektivom da postane značajan turistički motiv, kako zbog sopstvene, tako i zbog atraktivnosti šireg i užeg područja.

Lazareva pećina je jedinstven prirodni fenomen, koji se formirao u krečnjačkom humu Pripor, visokom 55 metara, spada u grupu izvorskih objekata, jer se na svega sedam metara ispred ulaza u pećinu nalazi se jako kraško vrelo.

Pećina je sastavljena iz dva nivoa kanala – starijeg, suvog fosilnog i mlađeg, rečno aktivnog. Ukupna dužina ispitanih kanala iznosi više od osam kilometara, a za turističko razgledanje uređeno je oko 1.000 metara.

Pored velelepnih dvorana, hodnika i ukrasa, pećina je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji, kao i jedno od najvećih staništa slepih miševa.

Pećina je tokom godine otvorena za posetioce od 15. aprila do 15. novembra, svakog dana osim utorka, od 09 do 16 sati. Cene ulaznica je 200 dinara, za učeničke i studentske ekskurzije 150, za decu od četiri do sedam godina ulaz je besplatan, uz pratnju odraslih.

(Tanjug)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.