Koronavirus preživljava na različitim površinama, a koliko ostaje u vazduhu?

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Koronavirus na nekim površinama može da preživi danima, a u vazduhu se može zadržati satima, pokazali su rezultati novog istraživanja koje je financirala američka vlada.

Naučnici su otkrili da virus SARS-CoV-2, koji pruzrokuje bolest nazvanu COVID-19, ima sposobnost preživljavanja van tela sličnu njegovom prethodnik koji je prouzrokovao SARS.  

Kako je SARS 2002. i 2003. ostao na nivou epidemije, a koronavirus se brzo pretvorio u pandemiju, naučnici misle da neki drugi faktori objašnjavaju tu razliku, poput raširenijeg prenosa aktualnog koronavirusa među asimptomatskim osobama. 

Nova studija objavljena je u medicinskom časopisu “New England Journal of Medicine – NEJM”, a sproveli su je naučnici iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti  – CDC,  u saradnji sa naučnicima sa univerziteta UCLA i Prinston.   

Ustanovljeno je da se novi koronavirus na bakru zadržava i do četiri sata, na plastici i nerđajućem čeliku dva do tri dana, na kartonu do 24 sata.   

Tim stručnjaka u istraživanju je koristio nebulizator, poseban uređaj koji obezbeđuje disperziju lekova u vazduhu i na taj način oponaša osobu koja kašlje ili kija.

Otkriveno je da se virus pretvorio u aerosol, što znači da su se njegove čestice zadržavale u vazduhu oko tri sata.  

Studija je prvi put objavljena prošle nedelje na medicinskoj internet stranici pre službene objave i pre recenzije i privukla je veliku pažnju stručnjaka.   

Virusi se pretežno prenose kapljičnim putem dok osoba kija i kašlje i kao takvi se u vazduhu zadržavaju samo nekoliko sekunda. Kritičari studije pitaju se da li je nebulizator uspeo precizno da oponaša ljudski kašalj ili kijanje.

Ali postoje i drugi dokazi koji ukazuju na to da virus može postati aerosol, mada u retkim okolnostima.  

Poređenje sa SARS-om   

Studija kineskih naučnika čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje i još čekaju recenziju, upućuju na to da su aerosolne kapljice koje mogu da sadrže  koronavirus pronađene u kupatilima pacijenata  u bolnici u Vuhanu, jer se virus širio i putem stolice.  

Aerosolni oblik SARS-a bio je odgovoran za zarazu stotine ljudi u hongkonškom apartmanskom kompleksu 2003. godine, kada se sadržaj kanalizacione cevi izlio u ventilacioni sistem.    

Stručnjaci koji su sproveli studiju za NEJM slične su testove sprovodili na virusu SARS-a utvrdivši da se dva virusa ponašaju slično.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.