Kolaps

0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

U petak 25. decembra posetili smo predsednika Opštine Bor, Branislava Rankića. Zbog velikog broja obaveza i zakazanih sastanaka nismo imali previše vremena na raspolaganju. Gospodin Rankić je u petak prekinuo bolovanje na kojem se nalazio predhodnih nekoliko dana pa smo ga u 09:00 zatekli u njegovom kabinetu. Bez puno okolišanja i uvoda predsednik Opštine Bor započeo je svoje izlaganje. Okvir našeg interesovanja bio je najavljen i odnosio se na aktuelnu situaciju unutar vladajuće koalicije, nedonošenje budžeta za 2010 godinu i način funcionisanja u narednom periodu.

– Vlaška Demokratska Stranka je odbila na sednici veća da glasa za predloženi budžet za 2010 godinu i samim tim činom i kasnijom najavom da će napustiti vladajuću većinu koja je u predhodnih 6 meseci postojala u opštini Bor blokirala rad opštinske uprave. Njihovi motivi nisu poznati jer su stavke koje su kritikovane bile dogovorene upravo na koalicionim konsultacijama po čemu se nameće zaključak da je Predrag Balašević očigledno pod nekim pritiskom ušao u raskidanje koalicionih odnosa. Od nove godine zbog nedonošenja budžeta biće veoma otežan rad svima i do toga nije moralo doći. Za predstojeći kolaps u gradu koji se očekuje odmah posle nove godine isključivu odgovornost snosiće Predrag Balašević i njegova politička stranka.

– Naravno isto razmišljanje i opredeljenje postoji u DSS- Bor, nastavio je Rankić, ali pošto oni imaju samo jednog odbornika njihov stav nije i ne može biti dominantan ali svakako da je sve po mom tumačenju urađeno planski i sa namerom da se rad opštinske uprave blokira. Poznato je da smatram da svako ima pravo da u okviru koalicije radi onako kako želi, ali ipak smatram da nije bio trenutak da i pored predloga koje smo izložili sve završi ovako. Trebalo je da usvojimo budžet da bi opština mogli funkcionisati posle prvog  januara a onda da se svi izjasnimo- i pred kamerama ako je potrebano, da ne želimo više da funkcionišemo zajedno, da se odredi rok da druge opcije, ukoliko mogu, naprave većinu ili da se jednostavno obavesti javnost Republike Srbije da je uvođenje privremenih mera ipak jednino rešenje, kao i da se raspišu novi lokalni izbori.

Na  pitanje našeg novinara koje se samo po sebi nameće i odnosi na način funkcionisanja opštinske uprave posle praznika znajući sve predhodno rečeno, Rankić je rakao:

– Ukoliko se ne donese odluka o privremenom finansiranju, a predpostavljam da se ne može doneti, jer to jednostavno nema  ko da izglasa i članovi veća koji su već glasali sigurno sada neće glasati drugačije svakako nam se ne piše dobro. Odluka je doneta sa 8 glasova ZA od 11 članova opštinskog veća koji su bili prisutni, a osnovni princip demokratije je da se poštuje volja većine. To praktično znači da će od 1 januara 2010 biti nemoguće bilo kome prebaciti bilo šta, od novca, i to znači potpunu blokadu za koju će odgovorni biti Predrag Balašević i Dragan Marković koji nisu omogućili većinu i usvajanje budžeta ili nisu zakazali sednicu skupštine, iako je budžet bilo moguće popravljati i korigovati amandmanima i u diskusiji. Međutim da se o tome nije razmišljalo najbolje polazuje to da je predrag Balašević napustio sednicu opštinskog Veće bez namere da čuje bilo šta drugo osim svog predloga i zahteva.

Postoji li način da se nesuglasice u interesu građanja prebrode i opštinska uprava nastavi sa radom barem do raspisivanja prevremenih izbora?

– Nisam bio u sukobu ni sa jednom političkom opcijom i poznato je da sam se trudio da budem umirujući faktor a Srpska Radikalna Stranka se nije oglašavala u predhodnih mesec dana koliko je trajalo međustranačko prepucavanje. Mogu vam reći da sam očekivao da će budžet pasti zbog primedbi „Pokreta za Bor“ ali eto to se nije desilo jer je shvaćeno da je urađeno sve što je bilo u našoj moći. Urađena je racionalizacija, a sredstva su mnogo bolje raspoređena pa su predstavnici „Pokreta za Bor“ i glasali za a Vlaška demokratska stranka, koja nije imala nikakve primedbe- nije glasala za ovaj budžet, ali to je njihovo demokratsko pravo.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Kolaps

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.