Ko odbije vakcinu platiće do 150.000 dinara!

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Roditelji koji su odbili da vakcinišu svoju decu neka očekuju poštara na vratima!

Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je od početka godine, pa do danas 46 prijava protiv tih mama i tata. Prošle godine prijave je dobilo njih 198, iz istog razloga, kaže za „Alo!” dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove.

Objašnjavajući tu donekle novu proceduru za sve roditelje, dr Panajotović navodi da ona počinje u detetovom matičnom domu zdravlja..

„Dosad je doneto nekoliko presuda gde su samo izrečene opomene ili minimalne novčane kazne. Roditelj ne može da završi u zatvoru”, kaže  dr Zoran Panajotović.

– Dom zdravlja šalje dopis roditeljima da su njihova deca spremna za vakcinaciju protiv zaraznih bolesti, a prema obaveznom kalendaru vakcinacije. Ista je praksa kada je reč o revakcinaciji. Roditelj potom može da dođe kod pedijatra sam ili sa detetom, da odbije ili prihvati vakcinaciju. Ukoliko odbije, dečji lekar dužan je da mu predoči sve eventulane štetene posledice takve njegove odluke. Čak i posle toga roditelj može i dalje da zadrži odbijajući stav, ali to onda povlači upisivanje njegove odluke u dokumentaciju, koja se onda šalje sanitarnoj inspekciji – objašnjava dr Panajotović.

Prema njegovim rečima, inspektori, kada dobiju takav dopis, ponovo mole roditelje da dovedu decu na vakcinaciju, objašnjavajući im da je to njihova roditeljska obaveza, a sve u cilju zaštite zdravlja njihove dece.

– Inspektori im ujedno predoče i da su, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u obavezi da vakcinišu svoju decu, kao i da mogu da snose posledice ukoliko to odbiju. Roditelj može to da posluša, ali i ne mora. Ukoliko i dalje ne želi da vakciniše decu, tada sledi prijava prekršajnom sudu. Potom sud zakazuje i poziva roditelje na ročišta. Procena sudije je koja će kazna biti propisana. Radi se o novčanim kaznama do 150.000 dinara. Dosad je doneto nekoliko pravosanžnih presuda, u kojima su ili samo izrečene opomene, ili su izrečene minimalne kazne, u iznosu od 5.000 dinara. Roditelj ne može da završi u zatvoru zbog izbegavanja da vakciniše dete – kaže dr Panajotović i dodaje:

Ima slučajeva kada pedijatar može privremeno da odloži vakcinaciju, ukoliko dete ima temepraturu ili neki drugi zdravstveni problem. Istovremeno, postoje i kontraindikacije koje mogu trajno da oslobe dete vakcinisanja. To mogu da budu urološke bolesti ili bolesti nekog drugog sistema organa, što se upisuje u dokumentaciju. Ona se potom šalje lekarskoj komisiji, u kojoj su eksperti raznih specijalnosti. Oni pregledaju dete, čitaju medicinsku dokumentaciju i odlučuju da li je dete u potpunosti oslobođeno vakcinacije.

Obavezne vakcine:

- BCG - protiv tuberkuloze

- Hepatitis B - protiv žutice

- Di-Te-Per - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja

- Polio - protiv dečje paralize

- Hemofilus tipa B

- MMR - protiv malih boginja, rubeole i zaušaka

Izvor: Alo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.