Ko će nas da leči? – Srbiju napustilo 10.000 lekara!

Prema statističkim podacima oko 10.000 lekara otišlo je na rad u inostranstvo iz Srbije u proteklih 20 godina.

Lekarska komora Srbije oko 800 lekara godišnje izda sertifikat dobre prakse, koji je neophodan za zaposlenje u odredjenim zemljama, navodi list Politika. 

„Nemačka lekarska komora nam je u februaru potvrdila da tamo radi oko 460 naših lekara. Ranije je bilo teško nostrifikovati diplomu u toj zemlji, a sada je lako jer imaju deficit lekara, pa su spustili kriterijume“, navodi Politika.

Foto: Ilustracija/Thinkstock
Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić je ocenio da je veći problem od emigracije medicinskog osoblja taj što „medicinari uglavnom hoće da rade u velikim gradovima“ i što ne žele da se posle studija vraćaju u zravstvene ustanove u manjim mestima.
Po njegovim rečima, zbog boljih plata i uslova rada se lekari iseljavaju u mnogo bogatije zemlje, dok Srbija ima pozitivnu migraciju medicinara iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Teško je sprečiti odlazak zdravstvenih radnika u druge zemlje. Jedni način je povećanje zarada. Pozdravljam odluku da se uvećaju njihove plate u Srbiji, ali to nije dovoljno.

Rumunija se suočavala sa sličnim problemom kao i mi, pa je donela odluku da se plate lekara povećaju sa 1.000 na 2.800 evra, a sestara sa 530 na 980 evra, čime su migracije smanjene“, naveo je Konstantinidis.

Srbija se  suočava sa manjkom radne snage, zbog čega se  očekuje da će u sledećih deset godina država omogućiti prekvalifikacije za medicinsko osoblje.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.