KISIĆ TEPAVČEVIĆ: NADAM SE DA ĆEMO SE NAVIĆI NA VIRUS

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da „ne možemo da presečemo i sviramo kraj“, ali da ćemo se navići na virus i da se nada da ćemo moći da ga ignorišemo ako bude opstao među nama.

Izvor: RTS

Rekla je da je struka od početka radila strogo prema pravilima, ali da je u interesu svake države da se što pre normalizuje život.

VIDEO pogledajte OVDE

„U ovoj državi je struka zaista bila pitana što se tiče svih aspekata i sve je inicirano na predlog struke“, navela je.

Dodala je da su brojevi novoobolelih i dalje na visokom nivou, ali da se situacija ne može posmatrati kroz ukupne apsolutne brojeve. Napomenula je da je sada više testiranja i da je zbog toga povećana i verovatnoća otkrivanja novih slučajeva.

Posebno je naglasila da značajan pokazatelj jeste procenat osoba koje imaju asimptomatične forme i blaga ispoljavanja u odnosu na one za koje su obavezni respiratori.

Objasnila je da se sada pacijenti posle jednog pozitivnog testa otpuštaju na samoizolaciju u trajanju od dve nedelje u kućnim uslovima, nakon čega se ponovo testiraju.

Kako je rekla, „to je predefinisano“ jer je pokazano da i ako neko ima dva negativna nalaza, može i dalje da bude virusonoša.

Kako će se popuštati s merama 

Najavila je i postepeno popuštanje menja, navodeći da će najstariji moći da šetaju u određenim terminima i da su oni bili najrigorozniji u poštovanju svih mera.

„Oni su bili najsavesniji deo populacije. Uspeli smo da sačuvamo one koji imaju najveću verovatnoću komplikacije i zato je prosečan uzrast obolelih kod nas niži nego u ostalim zemljama“, naglasila je Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da će apoteke raditi do 18 časova i da postepeno kreću da rade građevinski radnici, zanatske radnje, krojači, obućari, saloni automobila… Kriterijumi su strogo definisani i uskoro će biti objavljen spisak onih koji će moći da rade.

Rekla je i da posle 27. aprila počinju da rade frizerski saloni i teretane, a u nedelji posle te kafići i restorani, sve uz striktno poštovanje mera i dozvoljene udaljenosti među posetiocima.

Kada je reč o avio-saobraćaju, rekla je da se situacija optimalno rešava unutar sopstvenih granica i da svako otvaranje znači potencijalno unošenje virusa s nepoznatog terena.

Kako je navela, važiće različite mere za različite kategorije građana koji dolaze u našu zemlju. Neki će verovatno ići u karantin od 28 dana, a nekad će se prihvatati ako neko ima skori negativan nalaz.

80%
Awesome
  • Design
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.