Kiselina uništila tragove nelegalne topionice zlata kod Bora

U jednom selu u okolini Bora policija je pronašla objekat za koji se sumnja da je u njemu ilegalno topljenja sirovina iz koje se dobijaju zlato i bakar. Ali, nakon što je objekat obezbeđen, iz još uvek nepoznatih razloga, u njemu je došlo do prevrtanja rezevoara u kome je bila kiselina, pa su gotovo svi tragovi uništeni!

– Nakon razboljevanja i pomora stoke u okolini tog imanja, veterinar je kazao da je do toga došlo zbog velikih količina kiseline u zemlji – kaže, za „Blic“, izvor iz istrage.

– Obišli smo to područje i pronašli objekat u kome je bilo nekoliko peći za pretapanje, koje su kao gorivo koristile plin, rezervoari sa kiselinom i sirovina za topljenje.

Policija je obezbedila to mesto, kako bi stručne ekipe obavile uviđaj. Međutim, kada su sutradan ušli u objekat zatekli su izvrnut najveći rezevoar sa kiselinom, koji je gotovo uništio sve tragove!

– Ne zna se razlog prevrtanja rezevoara. Ali, ne isključuje se ni mogućnost da je čovek, koji je držao nelegalnu topionicu, zaobišao policijske patrole i, pod okriljem mraka, ušao u objekat i prevrnuo rezevoar u kome je bila kiselina, znajući da će ona uništiti tragove – kaže naš sagovornik.

Na terenu su sada specijalne ekipe MUP-a koje pokušavaju da osnovu preostalih tragova ustanove šta se topilo u tom objektu i identifikuju osumnjičenog.

RTB Bor
Foto: RAS Srbija/RTB Bor

– Sumnja se da se u tom objektu pretapala sirovina, iz koje se dobijalo zlato i bakar – kaže naš sagovornik. – Najverovatnije je da se materijal za topljenje krao iz pogona RTB-a.

Međutim, ono što je interesantno je i da kompletna oprema za taj postupak, po svemu sudeći, potiče upravo iz tog preduzeća. Postoje, čak, i sumnje da su inženjeri iz „Bora“ bili angažovani da „uhodaju“ to postrojenje za dobijanje zlata i bakra.

Postoji i sumnja ko je vlasnik te nelegalne topionice, ali to treba da potvrdi analiza preostalih tragova.

– Ako je reč o čoveku na koga sumnjamo, a koji je već privođen zbog toga što su kod njega u nekoliko navrata pronalažene sirovine iz RTB-a, ne bi bilo čudno da je on imao toliko smelosti da uđe u objekat koji je obezbeđivala policija i izvrne rezevoar sa kiselinom. Nedavno je osumnjičeni da je nelegalno topio sirovinu bio priveden jer je kod njega pronađeno oko tri tone materijala za topljenje, ali je on tada procesuiran u redovnom postupku – dodaje naš izvor.

On kaže i da je, nakon prevrtanja rezevoara, došlo do ekološkoog akcidenta u toj obllasti jer je kiselina „spržila“ biljke u tom kraju, dok je na susednim imanjima pocrkala stoka.

– Ne zna se koliko je dugo radila ta „topionica“, ali neke prognoze su da je to bilo najmanje godinu dana. Nadamo se da će i dodatne analize pokazati šta se tu pretapalo i koliko je zlata i drugih metala tu dobijeno – zaključuje sagovornik „Blica“.

Izvor : Blic

Pogledajte još Više od autora

1 Comment

  1. Uhapšen vlasnik ilegalne topionice u Boru! - Bor GRAD INFO

    […] zbog velikih količina kiseline u zemlji nakon čega je policija obišla područje i pronašla objekat u kome je bilo nekoliko peći za pretapanje, koje su kao gorivo koristile plin, rezervoari sa kiselinom i sirovina za […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.