Kinezi zainteresovani za RTB Bor i fabriku guma

Više kompanija iz Kine zainteresovano je za velike projekte u Srbiji, od toga dve velike za RTB Bor, dok jedna hoće da u fabriku raznih vrsta guma uloži 500 miliona dolara, izjavio je danas ambasador te zemlje u Beogradu Li Mančang.

Predstavnici jedne kompanije će od ponedeljka do petka boraviti ovde i, ako se sve dogovori, investiraće 200 miliona dolara, rekao je Li na otvaranju međunarodne konferencije „Inicijative ‘Novog puta svile’ – dometi i izazovi“.

On je istakao da postoji još dosta velikih projekata Kine sa Srbijom, koji su u interesu obe zemlje, i ukazao da investitori iz njegove zemlje često dolaze u Srbiji, ali skoro ništa ne znaju o njoj.

Li je zato predstavnike nauke u Srbiji pozvao da se angažuju i tim kompanijama, pre dolaska, daju važne informacije, šta su pravi i isplativi projekti, gde su rizici, jer će im time puno pomoći.

U kineskim projekima „Novi put svile – jedan pojas jedan put“ i „16+1“, ocenio je on, Srbija zauzima važno mesto jer je prijateljska zemlja i pouzdan partner, a zahvaljujući odlučnosti Vlade i podršci naroda, Kina je napravila iskorak u Evropu, jer je ovde napravila više projekata.

U Srbiji je Kina izgradila prvi svoj most u Evropi, prvi remont termoelektrane, sa Srbijom je prvom od evropskih zemalja uvela bezvizni režim, kupila je prvu železaru koja je bila u gubitku, i za šest meseci napravila da ostvaruje profit, podsetio je Li.

On je dodao da očekuje da u novembru u Srbiji počnu radovi na pruzi Beograd-Budimpešta, što će biti prva brza pruga koju će Kina graditi u Evropi.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnologije Vladimir Popović poručio je da će Vlada podržati osnivanje Regionalnog centra za upravljanje projektima u okviru projekta „16+1“, jer je veoma važno da on postoji.

Popović je precizirao da su u naučnoj oblasti Kina i Srbija do sada realizovale 50 projekata, a da su za još dva iz budžeta dve zemlje izudvojena značajna sredstva.

Inicijativa „16+1“, u kojoj je pored Kine 16 evropskih zemalja, prema rečima Popovića, vrlo je važna za region, jer postoji prostor da se postignu dobri rezultati u svim oblastima delovanja.

On je najavio da će se u septembru u Novom Sadu održati sastanak ministara prosvete tih zemalja i ponudio da se u tom gradu izgradi centar koji će se baviti prosvetom i tehničkim naukama.

Izvor: RTV

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.