Kazna za invalide, humane, studente … ?!

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

stomatologija09

Preuzeto: Personal magazin

Stomatološke usluge za narkomane i alkoholičare besplatne, dok ih studenti i invalidi plaćaju

Sanja Jeknić stomatolog iz Užica i redovna čitateljka bloga “Svakodnevnice“, kako nema sopstveni blog i način da uputi svojevrsni protest i ukaže na neke nelogičnsoti u našem društvu, zamolila me da na ovaj način, preko bloga prenesem njeno reagovanje na rad Ministarstva zdravlja:

U danima kada se govori o uspesima ministarstava Vlade republike Srbije nailazimo na jedan poražavajući podatak a direktno je vezan za odredbe i rad Ministarstva zdravlja. Evo o čemu se radi. Zdravstvena zaštita osiguranika vezana za usluge u stomatologiji je potpuno paradoksalna. Po tom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stomatološke usluge ne plaćaju narkomani, alkoholičari, kockari i pacijenti svih ostalih oblika zavisnosti, dok se studentima, nezaposlenima i dobrovoljnim davaocima krvi te usluge u potpunosti naplaćuju.

Ova činjenica proističe iz odredbe zakona kojim se svi pacijenti koji imaju neku od F dijagnoza (među kojima se nalaze svi oblici psihijatrijskih poremećaja zavisnosti) oslobađaju plaćanja stomatoloških usluga. Za studente ,invalide, nezaposlene, socijalno ugrožene i dobrovoljne davaoce krvi se te iste usluge naplaćuju od 500 dinara do 4000 dinara.

Nameće se osnovno pitanje, koga to ovakvim odlukama uvažava i stimuliše Ministarstvo zdravlja, da li studente i dobrovoljne davaoce krvi ili intravenske narkomane,kockare i HIV pozitivne? Da li Ministarstvo zdravlja na taj način salje poruku da para ima za one koji su rešili da od svog života naprave pakao ili za one koji su silom tranzicionih zakona ostali bez posla? Da li su invalidi zaista u mogućnosti da plate punu cenu stomatolšokih usluga od svojih invalidnina pa je potrebno i njima nametnuti tu obavezu?

Kao dugogodišnji stomatolog znam da je stanje u državnoj stomatologiji poražavajuće i da su tome umnogome doprineli i sami stomatolozi ali takođe znam da probleme u stomatologiji ne treba meriti tako što ćete omogućiti besplatno lečenje, narkomanima i alkoholičarima a u isto vreme studente, invalide i i dobrovoljne davaoce krvi kažnjavati.

Izgleda da Ministarstvo zdravlja smatra da studenti i humani ljudi kakvi su dobrovoljni davaoci ne predstavljaju simbol budućnosti i dobrote već i ovoga puta treba pomoći ,, marginalizovane grupe,, kako to pojedini predstavnici društva nazivaju društveno problematične grupe kojima pripadaju narkomani, alkoholicari, kockari…

Sanja Jeknić

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.