Katanac na hotele

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

cira-dodmora

Izvor: Kurir

Timočki zakupci zapretili da će zatvoriti svoje objekte i otpustiti 400 radnika zbog doplate od 600.000 do 11 miliona dinara za uvećani PDV

OR – Petnaestorica zakupaca tvrdi da će zatvoriti svoje hotele u Boru, Zaječaru i Knjaževcu i na ulici ostaviti 400 radnika ukoliko Ustavni sud ne poništi rešenje Poreske uprave Niš o milionskom retroaktivnom plaćanju PDV!

Na spisku za katanac su „Dom odmora“, Brestovačka banja, hotel „Evropa“ u Boru, „Srpska kruna“ u Brestovačkoj banji, Samački hotel u Boru, „Kastrum“, „Mali predah“, „Demetra“…
Naime, hotelijeri tvrde da zbog propusta i nedorečenosti dva zakonska propisa oni moraju da doplate po 600.000 do 11 miliona dinara za uvećani PDV u poslednje tri godine. Pošto nemaju novca da plate taj dug, plene im imovinu iako su se oni u međuvremenu žalili Ustavnom sudu Srbije.

Miodrag Ćirić, zakupac „Doma odmora“ u Brestovačkoj banji, mora da plati za porez još tri miliona dinara. On kaže da je to „ohrabrujuće“ u poređenju sa dugom hotela „Kastrum“u Gamzigradskoj banji od 11 miliona dinara.

– Od pre tri godine, kada je donesen Zakon o turizmu, svi objekti morali su da budu kategorisani. „Dom odmora“ u Brestovačkoj banji bio je u nadležnosti Agencije za privatizaciju. Međutim, u nekim hotelima bile su smeštene izbeglice i prognani sa Kosova i Metohije, pa kako onda da plaćamo porez od 18 odsto. Prema Zakonu o PDV, promet usluga u turizmu oporezuje se osam odsto – ističe Ćirić.

Milovan Đurić iz knjaževačke „Demetre“ tvrdi da je sve obaveze plaćao na vreme i u dinar, a finansijska inspekcija nikada nije imala nijednu zamerku.
– I ako je od države, nepošteno je i nečasno. Zašto da budemo žrtve nedorečenih zakona. Izgleda da ćemo morati da zatvaramo firme. Radim 18, a Ćirić 27 godina, i nikada nismo imali problema sa poreznicima. Sad nam podnose prekršaje i krivične prijave za utaju poreza. Preko noći postadosmo kriminalci i, kako je počelo, ostaćemo goli i bosi. Uzdamo se u Ustavni sud jer u Vojvodini, koliko znamo, takve hajke, bar zasad, nema – ističe Đurić.

DERIPASKA RASIPAO NOVAC
Miodrag Ćirić kaže da ga poreznici nikada nisu upozorili da treba da uzima PDV od 18 odsto.
– Mesec dana gostio sam ekipu „Baznog elementa“ milijardera Olega Deripaske. Nisu žalili novac. Došli su da urade posao, ali i da se malo opuste. Ne krijem da sam profitirao bolje nego ikad. Bar njima sam mogao da naplatim PDV 18, a ne osam odsto. Niko od finansijske policije koja je stalno pregledala moje „knjige“ nije rekao da uvećam PDV. Otkako sam pre nekoliko godina preuzeo „Dom odmora“, nisam imao konkurenciju i ništa ne bih izgubio da sam naplaćivao veći PDV – kaže Miodrag Ćirić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.