KAKO U EVROPI BIRAJU SUDIJE I TUŽIOCE

0 0
Read Time:53 Second

Poslednju reč pri izboru u zemljama regiona uglavnom dele – struka i parlament. Drugačija slika je jedino u Mađarskoj, gde Pravosudni savet u potpunosti čine nosioci pravosudnih funkcija.

IZVOR

„U Makedoniji je rešenje specifično – osam članova su nosioci sudijske funkcije, dok su pet članova pravnici koje bira ili parlament samostalno ili parlament na predlog predsednika. S tim što je u Makedoniji specifično rešenje jer se prilikom tih izbora vodi računa i o zajednicama koje čine manjine u toj zemlji. U Sloveniji je rešenje po kojem parlament bira sudije, međutim na osnovu predloga Saveta“, kaže Miloš Stanić sa Instituta za uporedno pravo.

Najsličniji slovenačkom modelu trenutno se primenjuje u našoj zemlji. Uskoro bi mogao da se promeni – da se sudije i tužioci umesto u Skupštini, biraju u Visokim savetima sudstva i tužilaca od strane kolega.

„Jedni kažu da smo otišli suviše daleko sa razvlašćivanjem politike, drugi kažu da nismo otišli dovoljno. Upravo ta dva pola govore da smo postigli dobar balans“, pojašnjava Stanić.

Da li je dovoljan – presudiće građani, za dva dana na više od 8.000 birališta.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.