KAKO TOKOM ZIME SAČUVATI BRISAČE

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Zima pred brisače donosi posebno teške izazove, a led može brzo i da ih uništi. Stoga dajemo savete kako da sačuvate brisače od oštećenja, da ne biste morali tokom zime da kupujete nove koji će takođe brzo stradati zbog istih grešaka, pišu Polovni automobili.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Nije stvar samo u tome da vam brisači duže traju iz finansijskih razloga – stvar je i u tome da budu u stanju da dobro obrišu šoferšajbnu da biste videli put – bezbednost na prvom mestu!

Malo pažnje i truda može da uštedi mnogo novca, ali i da učini vožnju u lošim vremenskim uslovima znatno bezbednijom.

1) Ne palite brisače pre nego što očistite šoferšajbnu od snega i leda.

Ne samo što mogu da se oštete metlice brisača zbog leda, prilikom odlepljivanja od vetrobrana ukoliko je do toga došlo ili prilikom samog rada brisača, već može da dođe i do mnogo ozbiljnije i skuplje štete na kompletnom sistemu koji pokreće brisače.

2) Ubacite neki materijal ispod brisača – jedno od rešenja je da se ubaci materijal ispod metlica brisača kako ne bi bile u direktnom kontaktu sa vetrobranom. U tu svrhu može da posluži tkanina, karton, novine, katalozi i slično.

I ovo rešenje može da ima svoje mane u zavisnosti od vremenskih uslova i materijala koji koristite, pošto brisači mogu da se slepe sa tim materijalom koji ste ubacili ispod njih.

Iz praktičnih razloga ne možemo da garantujemo da li će se brisači slepiti, tj. „slediti“ sa tkaninom, kartonom ili papirom, naročito ako prvo temperatura bude dovoljno visoka da se taj materijal natopi vodom pa da se zatim ta voda zaledi – to je već situacija kod koje nema odgovarajuće prevencije.

Naravno, ovo rešenje može sjajno da funkcioniše ako nemamo posla sa ekstremnim vremenskim uslovima.

3) Možete da stavite karton ili ćebe preko celog vetrobrana i da ga fiksirate brisačima (čime istovremeno odvajate brisače od vetrobrana i sprečavate slepljivanje) ali i da na krajeve vežete veoma tanak kanap, praktično konac, koji ubacite u kabinu i zatvorite vrata. Tako smanjujete mogućnost da vetar podigne taj karton ili ćebe i pritom još ošteti brisače. Taj kanap možete i da vežete u kabini kako se ne bi izvukao.

Naravno, ne možemo ništa da vam garantujemo po pitanju mogućeg oštećenja kedera (guma oko vrata) – to zavisi od debljine kanapa koji koristite, vremenskih uslova, itd. Rizik u svakom slučaju postoji.

Ovim „rešenjem“ istovremeno smanjujete pojavu leda na vetrobranu i sprečavate kontakt brisača i vetrobrana.

Slepljivanje ili „sleđivanje“ brisača i kartona ili ćebeta je posebna priča, pošto zavisi od materijala od kojih su izrađeni i drugih faktora.

ČITAJ DALJE 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.