Kada će građani Bora „prodisati“? – „Selim se iz Bora, ne mogu da dozvolim da mi truju decu“

Poslednjih nekoliko meseci građani Bora često su se žalili na povećano aerozagađenje i pojavu dima iz pogona kompanije Ziđin koja je krajem prošle godine preuzela RTB Bor.

Povremeno prekoračenje zakonom dozvoljenog sadržaja sumpordioksida i drugih štetnih čestica u vazduhu pokazuju i podaci sa mernih stanica u gradu i okolini.

Podaci mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, koji su odskoro dostupni i na sajtu grada Bora, pokazuju da je samo tokom oktobra koncentracija sumpordioksida i Pi Em čestica koje sadrže i teške metale u nekoliko navrata bila mnogostruko veća od dozvoljene.

Građani Bora kažu, zagađenja ima, naročito rano ujutru i uveče kada se pušta dim iz dimnjaka. Kažu, vazduh je oduvek takav bio i ko traži sad odmah naprasno čist vazduh neće moći.

Na povećano aerozagađenje ukazuju i udruženja građana koja od nadležnih institucija očekuju odovore.

„Nas zanima da ovo stane. Da li će to nekom smanjiti proizvodnju, profiti ili uticati na ugovor koji je potpisala naša vlada nas to takođe ne zanima. Mi imamo pravo, svoje ljudsko pravo na zdravlje, imamo pravo na lek, imamo pravo da državne institucije nama odgovore i da država štiti nas kao građane“, kaže Irena Živković iz Udruženja građana „Izbor postoji“ .

Milan Pejić iz Bora kaže za BBC na srpskom da je u ovom rudarskom gradu u istočnoj Srbiji „stanje nepodnošljivo“već deset dana. 

Ovaj 32-godišnjak veruje da je vazduh u Boru toliko zagađen da bi građani trebalo da nose gas maske. 

Prema preliminarnim podacima Agenciji za zaštitu životne sredine, u Boru je u petak zabeleženo visoko prisustvo čestica prašine manja od 10 mikrometara koja predstavlja smešu dima, čađi i teških metala (PM10) . 

U gradskoj upravi u Boru ističu da postoji problem prekomernog aerozagađenja i da se traže načini za njegovo rešavanje.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić je zakazao razgovore oko utvrđivanja uzroka zagađenja sa upravom kineske kompanije Ziđing Majningu, strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

„Merni uređaji ukazuju da postoji nivo aerozagađenja u gradu Boru, građani to potvrđuju, svi smo tu svedoci toga. Ono što jeste sada zadatak je da republičke institucije reaguju i svi zajedno rešimo ovaj problem. Razgovaramo stalno sa Ziđinom u potrazi za rešenjem ovog problema, isto tako razgovaramo sa sugrađanima koji iskazuju određeni nivo nezadovoljstva. Ono što smo u narednom periodu planirali jeste da razgovaramo i sa udruženjima građana koji su spremni da direktno pomognu u davanju predloga za rešenje ovog problema“, objašnjava gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Sa predstavnicima Ziđina koji je krajem prošle godine preuzeo RTB Bor i iz čijih pogona se poslednjih meseci povremeno ispušta dim sa štetnim sastojcima, nismo uspeli da razgovaramo.

Odgovor na zvanično upućeni zahtev još nismo dobili, a kompanija je pre oko mesec dana lokalnim medijima uputila saopštenje u kome navodi da je uzrok aerozagađenja zastarela tehnologija koju su nasledili od RTB-a i da je za rešavanje problema potrebno vreme, piše RTS.

Izvor: BBS/RTS

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.