Izrečene prve kazne za nevakcinisanje dece

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu i to u Beogradu tri u Kragujevcu jedna.

Po zakonu o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen marta prošle godine, vakcinacija je u Srbiji obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara.

Od stupanja na snagu Zakona, u Kragujevcu je podneto devet prekršajnih prijava i donete četiri presude od kojih dve opomene, jedna oslobađajuća presuda i jedna osuđujuća.

„Okrivljeni je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 8.000 dinara i obavezan je da plati troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 1.500 dinara“, navodi se u pisanom odgovoru Tanjugu koji je potpisala predsednik suda Suzana Rajović.

U Prekršajnom sudu u Beogradu od stupanja na snagu zakona podneta 241 prekršajna prijava i da su donete 32 odluke. Odbačeno je 11 zahteva, izrečeno 18 opomena, i donete tri osuđujuće presude – novčane kazne.

Izrečena je jedna novčana kazna koja spada u grupu onih do 10.000 dinara i dve novčane kazne koje su u kategoriji kazni između 10.000 do 50.000 dinara, navodi se u pisanom odgovoru Tanjugu.

U prekršajnim sudovima u Novom Sad i Nišu kažu da sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja nije podnela nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece.

Obuhvat vakcinacijom posebno je opao za MMR vakcinu, koja se daje protiv rubeola, zaušaka i malih boginja, a prema podacima Instituta Batut u Srbiji je tom vakcinom zaštićeno 81 odsto mališana, dok je u Beogradu 65, 2 odsto.

Da bi se obezbedio kolektivni imunitet, i sprečilo svako širenje zaraze potrebno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno više od 95 odsto mališana.

Inače, MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života, a roditelji u poslednjih nekoliko godina izbegavaju da je daju svojoj deci zbog jakog antivakcinalnog lobija koji je ojačao u svetu, a koji dovodi u vezu tu vakcinu sa pojavom autizma.

Epidemiolozi kažu da ta veza nikada nije dokazana, a da zbog pada vakcinacije MMR vakcinom u mnogim evropskim zemljama vlada epidemija malih boginja.

U susednoj Rumuniji u epidemiji malih boginja obolelo je 4.880 ljudi, a umrlo 23 dece

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.