Izmene zakona o izvršenju

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Zakon o izvršenju i obezbeđenju biće promenjen, izjavila je za RTS ministarka pravde Nela Kuburović i dodala da na tome već nekoliko meseci radi radna grupa u kojoj su sudije, advokati, predstavnici Narodne banke, Američke privredne komore, Saveta investitora i NALED.

Kuburović je navela da više od milion i po predmeta završeno od uvođenja zakona, i da su sudovi znatno rasterećeni.

Prema njenim rečima, javna rasprava za Nacrt teksta izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju biti organizovana u sedištima apelacionih sudova, i nakon toga usaglašeni tekst biće prosleđen i relevantnim institucijama na mišljenje.

Radimo na ujednačavanju sudske prakse zato što smo ustanovili da izvršitelji na područjima različitih apelacija različito postupaju, da sudovi različito postupaju, da je često nejasno šta je to nepravilan akt koji donosi izvršitelj, istakla je Kuburović.

Potpuna novina u Zakonu je uvođenje e-aukcije. Upravo se ustanovilo da kod prodaje nekretnina imamo najviše nedostataka, najviše nepravilnosti, tako da kroz uvođenje e-aukcije kakva praksa postoji i EU imaćemo transparentan proces, omogućićemo svim zainteresovanima da učestvuju informacije će biti zaštićene.

Sa druge strane zakon treba da se bavi socijalnim karakterom, tako da će određene socijalne kategorije biti obuhvaćene izmenama i dopunama, rekla je Kuburović.

Rekla je i da se razmatra inicijativa udruženja o „zaštiti krova nad glavom“ i da veruje da će se naći neko kompromisno rešenje da li dom može biti u potpunosti izuzet ili ne.

Svakako da će se izmene i dopune Zakona i Pravilnik o tarifama pretrpeti izmene kako bi izvršni poverilac i izvršni dužnik imali manje troškove postupka, kaže Kuburović.

Ona veruje da će u prvoj polovini godine zakon biti u Narodnoj skupštini.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.