Izložba „Borski puding“

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second
U sredu, 22. novembra 2017. godine u 19 časova, u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije, biće otvorena izložba akvarela Milice Ružičić pod nazivom BORSKI PUDING.
U fokusu izložbe „Borski puding“ je produkcija radova Milice Ružičić koja u kontekstu savremene umetničke prakse istražuje i analizira kulturno-istorijske i ideološke aspekte kulturnog nasleđa, kao i njegove međusobne relacije sa lokalnim društvenim okruženjem.
„Borski puding“ pripada savremenoj praksi angažovane umetnosti koja teži i koja ima za cilj preispitivanje društveno-istorijskog i političkog identiteta kroz upotrebu društvenih i kulturnih artefakata.
Produkcija radova Milice Ružičić „Borski puding“ nastala je u Boru tokom 2014/15. godine u okviru projekta Eskamotaža-striptiz slobode. Projekat je zamišljen kao reaktuelizacija i umetnička reinterpretacija poznate mape grafika Krvavo zlato Đorđa Andrejevića Kuna koja se danas nalazi u umetničkoj zbirci Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.
Produkcija radova Milice Ružičić „Borski puding“ ima za cilj da podstakne kritičko promišljanje i ukaže na preispitivanje odnosa pojedinca i društva, a istovremeno i da ukaže na sistematsko urušavanje i promenu društvenih vrednosti u Srbiji počev od devedesetih godina XX veka.
Inicirana određenim društvenim događajem i sredinom u kojoj boravi autorka kreira svoju „mapu“ u kojoj delimično ponavlja „spoljašnju strukturu“ Kunovog rada. U „Borskom pudingu“ Milica Ružičić na vizuelan način dokumentuje priču radničke klase koja se u današnjoj Srbiji suočava sa realnošću društva u tranziciji.
Autor izložbe je Danijela Matović, istoričar umetnosti, viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.