Evropski parlament danas o ukidanju letenjeg računanja vremena

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaju danas o predlogu da se ukine zimsko i letnje računanje vremena u Evropskoj uniji (EU).Inicijativa je pokrenuta pošto su analize pokazale da pomeranje kazaljki za jedan sat dva puta godišnje „negativno utiče na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u saobraćaju“.

U saopštenju na sajtu Evropskog parlamenta navodi se da će poslanici verovatno pozvati Evropsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke pomeraju svakih šest meseci.

Cilj prelaska na letnje računanje vremena bio je da se što više iskoristi dnevno svetlo u periodu godine kada je dan duži jer se pomeranjem kazaljki jedan sat unapred na proleće i zalazak sunca „odlaže“ za jedan sat.

Istraživanja su pokazala da prelazak na letnje računanje vremena pogoduje tržištu, posebno sektoru saobraćaja kao i slobodnim aktivnostima na otvrenom, a ostvaruju se i manje uštede u potrošnji energije dok se uticaj na druge sektore privrede ne može utvrditi.
Kada je reč o manama, pomeranje časovnika dva puta godišnje vezuje se za poremećaje bioritma. ;Istraživanja su pokazala da promena računanja vremena povećava rizik od srčanih problema kod starijih osoba, dok broj saobraćajnih nesreća raste za trećinu, a deca ostvaruju slabije rezultate u školi.
Neke zemlje, poput Islanda, Belorusije i Turske, već su ukinule letnje i zimsko računanje vremena. Finska je krajem januara najavila da će se založiti za ukidanje letnjeg računanja vremena u okviru EU pošto je više od 70.000 Finaca prošle godine potpisalo peticiju sa takvim zahtevom.
Finska ministarka za saobraćaj i komunikacije An Berner rekla je da je vladin cilj da se „odustane od te prakse jednoobrazno u okviru EU“ pošto je zakjučeno ;da promena sata izaziva kratkoročne poremećaje spavanja, lošiji radni učinak i da bi mogla da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ni jedna zemlja članica EU ne može nezavisno od drugih da prekine praksu pomeranja kazaljke na satu za jedan sat tokom letnjih meseci, već to mora da se uradi zajedno.

 

Izvor: Beta

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.