Dve kineske kompanije u RTB Bor već u julu

Dve kineske kompanije, koje su zainteresovane za preuzimanje RTB Bor doći će u Srbiju početkom jula, izjavio je danas ambasador Kine, Li Mančang.

Izvor: Tanjug / dnevnik.rs

Kako je rekao, jedna je iz kineske provincije Huna, čiji je partijski sekretar već bio u našoj zemlji i primio ga je predsednik Vučić i koja, kako je rečeno, ima najveću „grupu za zlato“ u Kini.

A druga kompanija koja dolazi u Srbiju, želi da „uzme Bor i napravi zajedničku kompaniju koja će proizvoditi električne automobile i izvoziti ih u celu Evropu“, rekao je Li koji je prisustvovao primopredaji donacije Kine Vojsci Srbije vrednosti od oko 900.000 evra.

Predsednik Vučić je, inače, danas rekao da je za Srbiju dugoročno RTB Bor “velika muka”, a da kineski prijatelji kupuju i proizvode najviše bakra, te da bi preuzimanje Bora s njihove strane „bukvalno bio spas“, te da je država spremna da pomogne na sve načine da dugovi RTB prema njoj budu otpisani.

“Samo da prijatelji iz Kine to uzmu, da brinu o tome, da nam ostane istočna Srbija živa, zato što od borskog rudnika, od RTB-a, topionice, živi ne samo Bor, već i Negotin, Majdanpek, Kladovo, deo Zaječarskog, Timočkog okruga, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, pa i deo Braničevskog okruga. Zato bismo i predsedniku Siju i NR Kini bili beskrajno zahvalni ukoliko bi nam po tom pitanju pomogli, onda bi nam strateški problemi bili desetostruko manji”, naglasio je Vučić.

 

Share Button

Pogledajte još Više od autora

1 Comment

  1. Dragan says

    Kinezi će uzeti Bor, a samo kilometar odatle Amerikanci će praviti novi rudnik bakra i zlata.
    A mi Borani lepo sednemo u el.auto iuživancija.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.