Druga sednica: Rasprave o gubicima Jk preduzeća, radu Javnih preduzeća, trošenju para od poreza….

Na juče održanoj drugoj sednici Skupštine grada Bora, usvojeno je 40 od ukupno predložene 41. tačke koliko ih se našlo na dnevnom redu.

Kao što su već članovi Gradskog veća predložili na osmoj sednici, usvojen je predlog odluke kojom se utvrđuje povećanje poreza na imovinu nepokretnosti, odnosno osnovicu za utvrđivanje poreza na imovinu od naredne godine.

Za utvrđivanje cene osnovice poreze za narednu 2019. godinu, kao osnova za poreze uzimaće se prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti. Cena povećanja poreza odnosiće se na prvu i drugu zonu u iznosu od 0,7 do 1,7 posto, kada su u pitanju stanbene jedinice, kao i za gareže koje se nalaze u prvoj zoni.

Povećanja poreza neće se odnositi na ostale zone grada gde će ostati isti ili će biti umanjen.

Poslovni prostori neće biti obuhvaćeni ovim povećanjem.

„Cena poreza na imovinu u gradu Boru, najniže su u poređenju sa ostalim gradovima“, rekla je Milena Strojić, načelnik odeljenja poreske administracije.

Predlogom odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, regulisana su prava i obaveze, tačnije, definisane su obaveze proizvođača ali i potrošača.

Izmenom odluke o dvadesetčetvoročasovnom grejanju definisani su uslovi Toplane koja je dužna da greje bez prekida kada je spoljna temperatura nižia od –5 stepeni bez vetra, i –2 stepena kada je vreme sa vetrom.

Na Skupštini se vodila rasprava o Javnim i Javno komunalnim preduzećima sa naglaskom da su sva tri preduzeća poslovala sa velikim gubitcima, među kojima prednjači Toplana.

Odbornici su usvojili i odluke o imenovanju Milutina Simića na mesto direktora Toplane, i Nebojše Dimitrijevića na mesto v.d. direktora Muzeja rudarstva i metalurgije kao i odluku o ponovnom raspisivanju konkursa za direktora u Javno komunalnom preduzeću Vodovod.

Oštra polemika vođena je o Lokalnom akcijonom planu za uključivanje građana  u proces donošenja  odluka o trošenju sredstava prikupljenih od poreza na imovinu.

Opozicija je ukazala da većina mesnih zajednica još od početka prošle, a neke od ove godine, nema savete, ali  je gradonačelnik odgvorio da će do 7. decembra i taj porblem biti rešen.

Odbornici su usvojili i odluku o prenosa prava lokalne javne svojine na Republiku koja će (reč je o zemljištu u severnim delovima grada, nekadašnje opštine), kako se predviđa, ovu svojinu preneti na već privatizovani RTB Bor.

Povučena je odluka o imenovanju direktora Javnog preduzeća za stambene usluge Bor, Vladimira Stankovića, zbog prelaska na drugu funkciju, Načelnika borskog upravnog okruga.

Pogledajte još Više od autora

2 Comments

  1. Dragan says

    Da li sam dobro razumeo Toplana prednjaci kao gubitaš u kojoj je v.d. Simić Milutin, a sada je izabran za direktora. Pa ko je ovde lud, on ga vodio kao gubitaš, a sad će poslovari pozitivno.

  2. Dragan says

    Na Skupštini se vodila rasprava o Javnim i Javno komunalnim preduzećima sa naglaskom da su sva tri preduzeća poslovala sa velikim gubitcima, među kojima prednjači Toplana v.d. Milutin Simić. Odbornici su usvojili i odluke o imenovanju Milutina Simića na mesto direktora Toplane. KO JE OVDE LUD.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.