Dom za stare u Boru čeka prve korisnike

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second
Opština Bor predala je u zakup Dom starih, Milovanu Đuriću iz Knjaževca vlasniku Vile Katarina iz ovog grada, a prvi stanari se očekuju  početkom aprila.
U narednih mesec i po dana Opštine Bor će zajedno sa zakupcem obezbediti uslove da se usele prvi stanari, a među njima će biti i korisnici iz knjaževačkog doma, poreklom iz Bora. Takođe i u samom Boru vlada interesovanje za starački doma tako neće bit problema u popunjavanju kapaciteta.
Površina objekta je 1700 kvadratnih metara,a kapacitet 68 kreveta.
Većina soba je dvokrevetna, dobo su opremljene i stanari će imati maksimalne uslove za pristojan život.
Objekat u Boru je fantastičan. Imam dom u Knjaževcu, lep je,ali ovo je namenski pravljen dom i najlepši je koga sam do sada video“, rekao je direktor Doma za stare „Vila Katarina“ u Boru Milovan Đurić.
Cena smeštaja iznosi 36.000 hiljada za pokretne i 42.000 za nepokretne osobe. U Domu za stare biće uposleno dvadesetak radnika iz Bora.
Foto: Bor 030

Dom sagrađen još 2012.godine.

Izgradnja doma započeta je i završena na inicijativu lokalne samouprave 2012, a izgradnju je finansirao RTB „Bor“. U izgradnju doma uloženo je oko milion evra. Dom je potpuno opremljen, počev od soba, kupatila i restorana, do sale za fizikalnu terapiju.
„Po zakonskim i podzakonskim propisima, lokalna samouprava nema pravo da osniva ustanove za smeštaj starih osoba, pa je tako ovaj dom po preporuci nadležnog ministarstva 2015. godine prenet u nadležnost države“ – rečeno je u opštini za list Alo, pre dve godine.
U nadležnom ministarstvu rečeno je da taj dom nije u sistemu državnih domova za smeštaj starih lica, pa prema tome nemaju nikakve obaveze prema njemu.
„Prilikom izgradnje niko se nije konsultovao sa ministarstvom nadležnim za socijalna pitanja, samim tim ono nema nikakve obaveze u vezi sa finansiranjem i radom doma. Osim toga, opšina Bor nije ni pokrenula postupak za dobijanje dozvole za rad ovog doma.“
Početkom 2018. godine, lokalna samouprava u Boru objavila je konkurs kojim za se davanje u zakup objekat Doma za stare, izgrađen kod strelišta.
Predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić, rekao je za Ist media portal, da su se stekli uslovi za izdavanje objekta u zakup, jer je nedavno i zvanično potpisan ugovor o vraćanju objekta Doma za stare sa države na opštinu Bor.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.