DOBITNIK PLAKETE ZA INOVATIVNI STARTAP „SIGURNE STAZE“

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Društvo za informatiku Srbije dodelilo je Plaketu udruženju Sigurne staze za inovativan start up poduhvat i za izvanredne doprinose u razvoju informacionih tehnologija u 2021. godini.

IZVOR

Plaketa je dodeljan za razvoj prvog GIS softvera Mobility Bor za urbanu mobilnost na teritoriji Jugoistočne Evrope i za Mobilnu i web GIS aplikaciju Pristupačnost Bor za osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Bora.

Temelj projekata ovog udruženja je korišćenje otvorenih podataka upotrebom informacionih tehnologija i vizuelizacija i prostorizacija tih podataka u cilju strateškog upravljanja bezbednošću saobraćaja i urbane mobilnosti.Interaktivne GIS platforme udružena Sigurne staze obiluju podacima koji se tiču ranjivih učesnika u saobraćaju (deca, starija lica, osobe sa invaliditetom, pešaci, biciklisti…).

Foto: Sigurne staze

Naime, zahvaljujući upotrebi otvorenih podataka dobili su obeležja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora kao što su prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda, problemi u zonama škola, ocena stanja pristupačnosti infrastrukture za osobe sa invaliditetom, lokacije visokog rizika itd. A sve u cilju davanja predloga na kojim mestima je u Boru potrebno projektovati zone 30, zone usporenog saobraćaja, biciklističke staze/trake, sigurne staze za kretanje učenika osnovnih i srednjih škola itd.

„Zahvaljujući GIS-u razvili smo savremenu metodologiju prikupljanja i obrade podataka na osnovu koje smo vršili različite analize svih prikupljenih prostornih i atributativnih setova podataka, konverziju tih podataka u formate neophodne za veb i mobilni prikaz, dizajniranje, kao i izradu veb interaktivnih mapa. GIS platforme „mobilitybor.com„ i „pristupacnostbor.com“ predstavljaju nedvosmisleno sredstvo komunikacije između svih aktera u sferi saobraćajnog i urbanističkog uređenja grada Bora, kao i u dvosmernoj komunikaciji struke i „politike“, struke i građana, građana i donosioca odluka. Samim tim predstavlja koristan alat za lokalnu samoupravu i donosioce odluka u cilju strateškog upravljanja urbanom mobilnošću“, navodi Igor Velić iz „Sigurnih staza“.

GIS platforme sadrže i crowdsourcing komponentu koja omogućuje pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju unapređenja urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora. Ovakva metodologija i tehnologija prikupljanja, analize, sinteze i prezentovanja podataka je u poslednje vreme poznata kao citizen science.

Projekti su predstavljeni na međunarodnoj konferenciji Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici u Domu Narodne skupštine i na šestom CIVINET forumu mreže Jugoistočne Evrope za urbanu mobilnost na prostoru.

Unapređenje saobraćajnog i urbanističkog prostora je nezamislivo bez upotrebe otvorenih podataka, informacionih tehnologija i softverskog inžinjeringa, navodi se u saopštenju Udruženja Sigurne staze.

Podaci na kojima se zasnivaju projekti zapravo predstavljaju skup saobraćajnih, urbanističkih, građevinskih, arhitektonskih i drugih mera sa ciljem formiranja jedinstvenog, bezbednog, ambijentalno prihvatljivog i podjednako dostupnog prostora za sve korisnike.

Projekti se vezuju za ciljeve upravo proglašene dekade bezbednosti saobraćaja (2021. do 2031.) od strane Ujedninjenih nacija, kao i za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice“ koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.