Đačke uniforme biće obavezne u svim školama u Srbiji

Nova školska godina zа učenike osnovnih i srednjih školа počinje u petаk, 1. septembrа, а učenici će pored letnjeg, zimskog i prolećnog raspusta imati i kratak jesenji raspust.

Zakonao obrazovanju unose niz novina u škole.

Jedna od novina koju je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, odnosi se na uvođenje uniformi koje će biti obavezne za sve osnovne škole u Srbiji. Za sada je 50 odsto škola pristalo na tu preporuku ministarstva, dok će ostale morati da se priklone toj ideji.

„Ovde nije pitanje uniformi, već ukidanja socijalnih razlika među učenicima. Uniforme će šiti sve tekstilne škole u Srbiji i to za džabe, a škole će same kreirati svoj logo“, objasnio je on.

Učenici četvrtog i šestog razreda od naredne školske godine imaće fakultativni predmet o bezbednosti, a predavači u školama biće policajci.

Od septembra u svim školama u Srbiji, jednom mesečno na časovima razredne nastave đaci će slušati predavanja o bezbednosti u saobraćaju, o opasnostima koje sa sobom nosi droga, alkohol, kako se zaštiti tokom vanrednih situacija- poplava, požara, zemljotresa, o vršnjačkom nasilju, opasnostima koje vrebaju na internetu.

Od školske 2017/2018. godine učenici petog razreda će dobiti tri nova predmetainformatiku i računarstvo, tehniku i tehnologiju i fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Škole koje budu zadovoljavale određene kriterijume od 1. septembra biće deo pilot projekta E-dnevnik.

Elektronski dnevnik biće uveden u 200 osnovnih škola u a njima roditelji će moći kad god požele da pristupe podacima iz E-dnevnika, naravno samo za svoje dete. 

Nastavnici će u E-dnevniku moći da vide samo ocene iz svog predmeta, a samo jednom dnevno pravi izveštaje o svakom detetu koji će biti zaštićeni i pravo prisupa izveštajima imaće samo roditelji uz odgovarajuću lozinku.

Zbog nepravilnosti na završnom ispitu u Nišavskom, Raškom i Pčinjskom okrugu, i “brojnih propusta” utvrđenih u dva okruga, od naredne godine mala matura će biti snimana kamerama iz ptičije perspektive.

 

 

 

 

„Prvu narednu malu maturu rigorozno ćemo kontrolisati i snimati kamerama koje će biti postavljene u svim školama“, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.Kako ističe, niko te snimke neće zloupotrebiti, pošto je krajnja namera dobra, da deca nauče da se na ispitima prolazi sa znanjem, a ne prepisivanjem.

 

 

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.