Dinkić: RTB Bor ide na tržište

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će nekim preduzećima u restrukturiranju, kao što je RTB Bor, koja su pokazala da mogu da samostalno posluju na tržištu, biti skinut taj status.

„Postoji mogućnost da se skine restrukturiranje i da se onda to preduzeće ostavi na tržištu da samo posluje, čak i u državnom statusu, ako je samoodrživo“, rekao je Dinkić tokom predstavljanja predloga budžeta za 2013. u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, takav slučaj će biti sa RTB Borom, kome će u prvoj polovini naredne godine biti „skinut proces restrukturiranja i ono će biti samo na tržištu bez ikakvih subvencija i pomoći države“.

„Takođe, još neka preduzeća su se kandidovala, kao što je PKB, koji kaže da može da opstane na tržištu samostalno, pa ćemo podići njima restrukturiranje, a ima još nekih za koja smo zapazili da su po performansama već došla u situaciju da mogu bez zaštite koja ih brani od poverilaca da budu samostalni na tržištu“, rekao je ministar.

On je naveo će proces restrukturiranja državnih preduzeća biti ograničen do 30. juna 2014. godine.

„Smanjuju se subvencije u budžetu naredne godine takvim preduzećima, doduše samo za pola milijarde dinara, ali to jeste jasan signal da želimo da prekinemo sa takvim vidom stimulisanja besperspektivne proizvodnje i da novac koji time uštedimo damo onima koji imaju perspektivu“, naglasio je Dinkić.

Gubici po osnovu direktnog i indirektnog subvencionisanja tih preduzeća na svim nivoima države na godišnjem nivou iznose između 700 i 800 miliona evra, što podrazumeva ne samo direktne subvencije sa svih nivoa vlasti već i neplaćanja računa za struju, komunalije, neplaćanje privatnom sektoru, neplaćanje obaveza prema poveriocima, objasnio je on.

„To je doteralo do tačke da se mora preseći, preduzećima u restrukturiranju dajemo rok od godinu i po dana da uz našu aktivnu podršku pronađemo slučaj po slučaj partnere za ona preduzeća za koja mogu da se pronađu i gde postoji interes“, naglasio je Dinkić.

(Tanjug)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%