Danas su Miholjske zadušnice

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Miholjske zadušnice i prema tradiciji, obići grobove, zapaliti sveće i u hramovima dati pomene svojim preminulim precima.

U spomen na subotu nakon Hristovog raspeća, crkva je četiri subote u godini posebno namenila molitvama za duše umrlih, pa su tako uoči mesnih poklada, pred Vaskršnji (Časni) post Velike ili zimske Zadušnice, pred Svetu Trojicu, pedeseti dan po Vaskrsu su letnje ili Duhovne, dok su uoči Miholjdana (12. oktobra) Miholjske Zadušnice.
Pred praznik posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju – Mitrovdan (8. novembra) su Mitrovske ili jesenje Zadušnice. Takođe, poseban dan kada treba posetiti grobove svojih najmilijih Crkva je odredila i Pobusani ponedeljak, osmi dan od Vaskrsa.

Običaji

Jedan od najvažnijih običaja svakako je običaj da se odmah ujutru izađu na groblje, na grob donesu žito i vino i upale sveće za pokoj duše umrle osobe.
Narod veruje da sveće koje se pale za sve bližnje koji su preminuli predstavljaju simbol svetlosti Hristove kojom obasjava dušu svakog od njih.
Običaj je i da se na Zadušnice deli milostinja, pa stoga nemojte terati prosjake koji tog dana obilaze groblja da bi dobili malo hrane.
Ako su grobovi vaših najmilijih daleko, sveću za pokoj duše namenite i zapalite u crkvi.

Verovanja

U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na zadušnice gor sve do sledećih zadušnica.
Takođe, postoji verovanje da ako se na zadušnice ne upali sveća, mrtvi će godinu dana biti u mraku.
Na zadušnice se u istočnim krajevima ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

 

 

 

 

 

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.