Danas je Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva, 18. januara obeležava Vozdviženje ili Krstovdan, sećanje na dan kada je pronađen krst gde je razapet Isus Hristos.

U pravoslavnim hramovima se na Krstovdan služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual osvećenja vode, koji prati praznično bogosluženje. Krstovdanska vodica se posle osvećenja deli vernicima i, prema običaju, čuva u kućama radi zdravlja.

Krstovdan spada u nepokretne praznike i uvek se proslavlja dan uoči Bogojavljenja. Za pravoslavne vernike, Krstovdan se uvek posti, bez obzira na to koji je dan u nedelji, i posti se „na vodi“.

Krstovdan se slavi kao krsna slava.

„Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti“ – poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Foto: Shutterstock

PREDANJE

Prema predanju, Časni Krst pronašla je carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu.

Nakon što je preuzeo vlast nad Rimskim carstvom, Konstantin je želeo da obnovi hrišćanske svetinje u Svetoj zemlji, a najveća želja mu je bila da pronađe Časni krst na kome je stradao Isus.

Predanje kaže da su kopači osetili divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkali tri krsta i na kojoj je pisalo „Isus Nazarećanin, car Judejski“ i klinove kojima je bio prikovan za Krst.

Prvo uzdizanje ili Vozdviženje Časnog Krsta dogodilo se 326. godine i od tada je Časni krst stajao u srebrnom kovčegu u Hramu Hristovog Vaskrsenja, koji je carica Jelena po tom podigla na Gologoti i taj dan se slavi kao Krstovdan.

VEROVANjA

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge kućne poslove, na Krstovdan je obrnuto.

Na zimski Krstovdan, koji je uoči Bogojavljenja 18. januara, po predanju se ukrštaju vetrovi.

U crkvi se tog dana krst stavlja u vodu, i ako se voda smrzne očekuje se dolazak rodne godine, a ako se voda ne smrzne, veruje se da će sledeća godina biti „oskudna i bolešljiva“.

Foto: Shutterstock

OBIČAJI

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta da bi se zaštitila od bolesti.

U narodu se veruje da se na Krstovdan zmije povuku na počinak i da ih od tada više nema.

Na Krstovdan se predskazuje vreme:

– Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.
– Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.
– Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.
– Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.
– Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.