ДАНАС ЈЕ БОЖИЋ

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Шта представља бадњак, каква је симболика чеснице и шта треба да урадите уколико нађете новчић. Божић је дан када се слави рођење Исуса Христа и, заједно са Ускрсом, један је од највећих хришћанских празника. За овај празник везују се многи обичаји. Шта представља бадњак, какву симболику има чесница и шта доноси новчић ономе ко га пронађе, али и шта значи мир у поруци „Мир Божји, Христос се роди“?

ИЗВОР

Свештеник Бранислав Кеџић, професор Богословије Светог Саве, каже за РТС да је Божић празник телесног рођења Исуса Христа, долазак сина Божјег на свет.

„То је блажени и крајњи циљ свега што је створено. То је спасење читаве твари, читаве творевине, не само искупљење човека. Човек јесте згрешио још од праоца Адама, међутим, било је потребно да дође спаситељ света, да дође син Божји, да Бог постане човек – како је то касније понављано – да је Бог постао човек да би човек постао Бог“, истиче Кеџић.

Наводи да се Божић слави најпре литургијски, служећи свету литургију и то не само на данашњи дан, већ прослављајући га и пре самог празника и након празника.

„То је први и основни начин како ми празнујемо све празнике у нашем хришћанском календару. Одлазимо сви на литургију и управо се причешћујемо телом и крвљу нашег спаситеља Исуса Христа“, додаје Кеџић.

Истиче да након рођења спаситеља божанска и човечанска природа ступају у један нови однос – поново успостављене љубави. „Оно што је Господ проповедао – да се та љубав шири не само према њему, већ према сваком човеку“, наглашава Кеџић.

Шта представља бадњак и какав је његов значај

На питање шта представља бадњак и какав је његов значај, свештеник каже да када погледамо икону Витлејемске пећине видећемо мир, спокој, радост, топлину. Истиче да је значење бадњака за Божић вишезначно и да постоје многа тумачења.

„Можемо се послужити оним који ће нам донети управо мир и спокој, а то је да топлина дрвета које се запали и светлост коју нам даје управо представља ту топлину мира Божјег коју је Христос донео овде на свет. Управо запаљено дрво бадњак јесте та топлина коју нам Христос даје и у Витлејемској пећини, али и у сваком нашем дому“, наводи свештеник.

Наглашава да постоје и друга тумачења дрвета бадњака и то јесте и учешће читаве творевине.

„Да је човек призван да спасе читаву творевину, јер када је створен, управо му је дато у задатак да читаву творевину узнесу творцу. И управо у сваком нашем прослављању, не само Божића, већ и других празника, користе се одређени мотиви из природе где их човек уноси и богослужбено и у своје домове – дрвеће, гранчице“, наводи Кеџић.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.