Dan oslobođenja grada uz protest protiv zagađenja

Udruženje „1 od 5 miliona“ u Boru pozvalo je stanovnike tog grada da se 3. oktobra, na Dan oslobođenja grada, okupe na platou ispred Doma kulture na velikom građanskom protestu protiv zagađenja.

„Protest 3. oktobra je naša zajednička borba. Sve što mislite da treba da sadrži, slobodno uključite – možete doneti svoje transparente, maske, bilo šta što izražava vaš stav ili revolt. Jedino što ne bi trebalo da je na protestu jesu obeležja bilo kojih organizacija, čime god da se bavile“, saopštilo je to udruženje na svojoj Fejsbuk strani.

Uređaji na mernim stanicama u Boru od početka godine pokazuju višetruko zagađenje sumpor-dioksidom, ali i opasnim mikročesticama iz pogona nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, sada u vlasništvu kineske kompanije Ziđin.

Borani se već mesecima suočavaju sa prekomernom količinom sumpor-dioksida i opasnih mikročestica PM-10 i PM PM-2,5 u vazduhu kao posledice rudarskih i metalurških procesa u proizvodnji bakra.

Kompanija Ziđin Bor se nedavno obratila javnosti saopštenjem da je problem sa zagađenjem nasleđen i posledica zastarele tehnologije, ali i da se ubrzano radi na otklanjanju tih poteškoća.

Na protestu koji je organizovan u julu ove godine prisustvovalo je oko 300 Borana.

Početak skupa 3. oktobra zakazan je za 14 časova.

Izvor: Beta

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.