Ćute, a muževi biju

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

nasilje1411

Lj. T, 13.11.2009, Večernje novosti

ZAJEČAR – Iako je Porodični zakon, koji se odnosi na suzbijanje nasilja u porodici, usvojen još jula 2005. u Opštinskom sudu u Zaječaru do sada je bilo manje od stotinu prijava. Razlog, najverovatnije, treba tražiti u patrijarhalnom vaspitanju i brizi za decu, zbog čega pojedine žene decenijama kriju da su zlostavljane.

– Obično se sve razotkrije kada neke od žrtava nasilja u porodici, zbog teških batina, završe u bolnici – prenosi nam svoje iskustvo Živica Đorđević, sudija za porodične odnose Opštinskog suda u Zaječaru. – Žene ćute i zbog sramote. Obično kasnije kažu da su planirale da pobegnu ili prijave supružnika, ali, tek kada izvedu decu na put. Druge, jednostavno nemaju kud.
Naša sagovornica podvlači da su
muževi veoma „maštoviti“ kada treba kazniti suprugu. Tako je zabeležen slučaj da je „glava porodice“ zavrtao ženi ruku kad god bi promenila kanal na televizoru bez pitanja. A, neukusno ili neslano jelo za sobom je povlačilo udaranje stolicom i šutiranje, odnosno pesničenje, ako sto, po kriterijumima jačeg pola, nije bio na vreme postavljen.
– Zajedničko za sve muževe jeste to što oni uopšte nemaju svest o tome da su zlostavljači i da su upropastili nečiji život – konstatuje sudija Đorđević. – Oni, naprotiv, smatraju da je njihovo ponašanje normalno, kao i da su žene sve zaslužile.
Sudija Đorđević već četiri godine radi na ovim slučajevima i, kaže, upoznala se sa najtamnijom stranom bračnog života gde, nažalost, najviše ispaštaju deca.
– Imala sam slučaj gde sin, koji ima oko 40 godina plače dok govori šta je otac sve radio, kako ih je omalovažavao, vređao, tukao majku za svaku sitnicu… – odmahuje glavom sudija Đorđević. – Ipak, na osnovu iskustva, mogu da kažem da ženska deca sve mnogo teže preživljavaju. Psihički stresovi i svakodnevni strahovi dovode do raznih oboljenja, a ja sam u svojoj praksi bila svedok i da su pojedine devojčice zbog toga obolele od raznih vrsta zloćudnih tumora.
Na kraju ostaje otvoreno pitanje – da li se određivanjem mera zaštite, koje zakon predviđa, završavaju sve muke u takvim porodicama. Ostaje enigma i da li je do toga moralo da dođe, da je okolina pravovremeno reagovala…

SILOVANjE
– Bilo je prijava i za silovanje u braku – kaže sudija Đorđević. – Jedna mlada žena je ispričala da ju je njen suprug, koji je u kuću doveo prijatelja, primorao da popije sedative, nakon čega su je obojica obljubili.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.