BRNABIĆ U BORU I NAJSTARIJII SUGRAĐANI NA OBUCI DIGITALNIH VEŠTINA

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Ona je u danas u Boru posetila Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija 2023“, u okviru koga se sprovode obuke za ključne digitalne veštine i to za sve građane – od najmlađih do najstarijih sugrađana i penzionera.

IZVOR: RTV

Obuke obuhvataju različite teme, od komunikacije sa državnim organima na internetu i eUprave, sigurne kupovine na internetu – eTrgovine, zatim, eZdravlje, sve do bezbednog korišćenja interneta i zaštite ličnih podataka.

„Mi smo od 2016. godine mnogo uradili da uvedemo elektronsku upravu u Republici Srbiji. To smo uradili ne da bismo bili moderni i savremeni, već da bismo olakšali građanima obavljanje svakodnevnih poslova sa državnom upravom i lokalnom samoupravom. Želeli smo da građani i privreda osete da smo im na usluzi sedam dana u nedelji, 365 dana u godini. Želeli smo da neki posao možete da uradite jednako efikasno nedeljom ujutru ili četvrtkom uveče. Da ne morate da izlazite iz kuće, napuštate svoju porodicu, izlazite sa posla već da to možete da obavite iz svoje fotelje. Za mene je to odgovorna državna uprava“, rekla je premijerka.

„Građani danas mogu da naruče izvod iz matične knjige rođenih, mogu da od svoje kuće upišu dete u vrtić, u školu, mogu da iz svoje fotelje plate porez, pogledaju svoj zdravstveni karto“, dodala je ona.

Bor, 8. aprila 2023.- Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabiæ povodom poèetka karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija 2023“, posetila je Udruženje penzionera u Boru, u kojem se održavaju obuke za najstarije sugraðane.Obilasku su prisustvovati i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanoviæ, ministar za rad, zapošljavanje, boraèka i socijalna pitanja Nikola Selakoviæ, poverenik za informacije od javnog znaèaja i zaštitu podataka o liènosti Milan Marinoviæ, gradonaèlnik Bora Aleksandar Milkiæ i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Jakup Beriš. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIÆ/ nr

„Poseban fokus u ovom drugom Digitalnom karavanu su stariji sugrađani, penzioneri. Nisam želela da ikoga izostavimo i zaboravimo, već da svima olakšamo, a penzioneri upravo najviše koristi mogu imati od elektornske uprave ukoliko su bolesni, mogu sami naručiti šta im je potrebno iz prodavnice i to će im stići. Nema čekanja u redovima, sati i sati ispred šaltera, stajanja u pošti“, dodala je ona.

Ona je istakla da su penzioneri sa velikom enerigjom prihatili nove veštine i eUpravu.

Brnabić je naglasila da se kroz ove obuke prevazilazi međugeneracijski jaz, jer kancelarija za mlade u klubovima penzionera vrši obuke starijih sugrađana i time se, prema njenim rečima, stvari jedna nova veza od koje mi kao društvo imamo mnogo toga dobrog.

Ona je istakla da će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i kancelarija za IT i elektronsku upravu ostavljati opremu u svim klubovima penzionera, koja im nakon posete ostaje na korišćenje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.