„Bor“ jedva uspeva da izbegne – stečaj

Unapred pripremljeni plan reorganizacije u kombinatu Bakra. Spaskovski tvrdi da je jedini spas promena vlasničke strukture.

UNAPRED pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), dugovi Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ (RTB), od gotovo milijardu dolara, samo su uslovno otpisani.

To praktično znači da, ukoliko RTB ne izmiruje redovno svoje obaveze predviđene UPPR, a neko od poverilaca pokrene postupak, kombinat bakra odlazi u – stečaj.

Potvrđujući ovakav eventualni scenario, generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski naglašava da ova kompanija redovno izmiruje račune za struju, koji mesečno iznose i do 480 miliona dinara, te vraća dugove predviđene UPPR, plaća rudnu rentu i ostale javne prihode.

“ Rudarsko-topioničarskom basenu nedostaje kapital za otvaranje novih rudnika – ističe Spaskovski.Samo za otvaranje „Cerova“ potrebno je 280 miliona evra, uz još 30 miliona za nabavku mehanizacije i deset za povećanje proizvodnje u našim podzemnim rudnicima. Mi taj novac nemamo, pa je zato jedino rešenje promena vlasničke strukture.“

Generalni direktor RTB pojašnjava i da promena vlasničke strukture podrazumeva dve opcije: pronalazak strateškog partnera ili novog vlasnika kombinata bakra.

– Građevinski fakultet u Beogradu, koji je bio nadzorni organ prilikom izgradnje nove topionice, trebalo bi da sagleda ima li osnova za pokretanje arbitraže protiv kanadskog „Lavalina“.

Oni su bili glavni izvođač radova, a problem je požar koji je, nedugo po otvaranju novog metalurškog postrojenja, izbio u Fabrici sumporne kiseline – zaključuje Spaskovski, naglašavajući da će za arbitražu biti potrebna i saglasnost Vlade Srbije.

Izvor: Večernje novosti

 

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.