Bez troškova za zamenu registarskih tablica

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Građani koji registruju svoja vozila prvi put od danas neće više moći da dobiju tablice sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, dok oni koji imaju neko od ovih slova na registarskim tablicama, svoje automobliske oznake treba da promene u roku od devet godina od prvog izdavanja tablice.

Nova pravila donelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova dopunom pravilnika o registraciji motornih vozila koji stupa na snagu danas, a među građanima se ubrzo raširio strah da će ona izazvati dodatne troškove zbog nove zamene tablica. Ipak, iz MUP-a su objasnili da neće biti potrebe za vanrednom zamenom registarskih oznaka, već će se one menjati i kasnije nego što je propisano prilikom uvođenja novih tablica, što znači da nema dodatnih troškova, a da su oni regularni i odloženi. Naime, 2010. godine kada je usvojen pravilnik o o registraciji motornih vozila i određen novi izgled tablica, bilo je predviđeno da se oznake menjaju nakon sedan godina, a dopunom pravilnika taj rok je produžen za još dve godine, odnosno ukupno 9 godina od vađenja prvih “novih” tablica.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava da je ova izmena dobra, te da je MUP dopunom pravilnika izbegao žalbu Ustavnom sudu, koji je Komitet planirao da podnese, zbog kršenja Ustava upotrebom slova W i Y.

– Po Ustavu ne bismo smeli da imamo tablice sa slovima W i Y jer naš ustav predviđa da je službeni jezik – srpski, a ta slova ne pripadaju nijednom srpskom pismu. Slovo X će ostati u upotrebi pre svega zbog taksista, a on se može tumačiti i kao ćirilično H, pa nije toliko problematično – objašnjava Okanović.

On podseća da su građani prilično nevoljno dočekali i prihvatili korišćenje slova sa “kvačicama” još kada su nove tablice uvedene, te da su se svi pribojavali da li će im u oznaci zapasti neko od “nezgodnih slova”, jer su se pojavljivali problemi u stranim zemljama koje ta slova ne razlikuju od onih bez “kvačica”.

– Dolazilo je do grešaka prilikom očitavanja oznaka pa se u nekim sistemima nisu razlikovale oznake sa i bez tih “kvačica” zbog čega je bilo moguće pomešati dva automobila. Dešavalo se čak i da se kod nas ta slova ne očitavaju u saobraćajnoj dozvoli, tako da će ovo samo olakšati život građanima – uverava on. Okanović tvrdi da nam ta slova i nisu bila potrebna jer ima dovoljno različitih kombinacija za oznake i bez njih, a u Beogradu , gde je broj automobila najveći, već je predviđena mogućnost korišćenja četiri cifre čime se postiže optimalan broj kombinacija.

Izvor: Danas

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.