Besplatni udžbenici najsiromašnijim đacima

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Učenici iz materijalno ugroženih porodica i naredne školske godine dobiće besplatne udžbenike, kao i treće i svako naredno dete iz višečlanih porodica, izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministarstvo prosvete će i ove godine obezbediti novac iz budžeta za popunjavanje knjišnog fonda u školskim bibliotekama, ali će ovog puta, umesto lektire, akcenat biti na nabavci rečnika, enciklopedija i druge literature.

Osnovni kriterijum za dodelu besplatnih udžbenika će biti materijalni status porodice, a Ministarstvo će insistirati da svi koji konkurišu dostave ažurne podatke, ne starije od tri meseca.

Pravo na besplatne udžbenike u školskoj 2016/17. imali su učenici čiji su roditelji ili staratelji korisnici novčane socijalne pomoći. Roditelji koji su ostvarli pomenuto pravo bili su u obavezi da školi prilože potvrdu iz centra za socijalni rad da su korisnici novčane pomoći kao i da kod sekretara škole popune izjavu o saglasnosti za obradu tih podataka.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2016/2017 godine obezbedilo sve besplatne udžbenike za učenike iz socijalno ugroženih porodica. Pored osnovaca iz materijalno ugroženih porodica pomoć su dobili  i učenici iz srednjih škola kroz besplatne priručnike.

Ministarstvo je po prvi put nabavilo i delove udžbeničkog kompleta za školske biblioteke za koje  se škola izjasnila da ne mora svaki učenik da kupuje, poput istorijske čitanke, geografskog atlasa, kako bi učenici mogli besplatno da ih koriste.

Takođe, u prošloj godini obezbejeni su i priručnici za srednje stručne škole koji su nedostajali za 900 predmeta, kako bi bili svima besplatni i dostupni u elektronskom obliku.

Katalog udžbenika možete preuzeti na OVDE

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.