Besplatan dom za stara lica

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Oko 600 najstarijih i najugroženijih građana koji čekaju mesto u državnom domu, od oktobra bi moglo da bude smešteno u nekom od 150 licenciranih privatnih kuća za treće doba.

Država bi uskoro mogla da počne da subvencioniše smeštaj materijalno ugroženih građana bez bližih srodnika i u licencirane privatne domove za stare i odrasle.

Prema najavama Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, koje je nedavno pokrenulo ovu inicijativu, oko 600 najstarijih građana koji se nalaze na listama čekanja za mesto u državnom domu već od oktobra, eventualno novembra, moglo bi da bude smešteno u nekom od 150 licenciranih privatnih domova širom Srbije.

Kako ističe Radoslav Milovanović, predsednik udruženja, postoje čvrsta obećanja Ministarstva rada da će država iz budžeta dotirati razliku cene između državnih i privatnih domova, čime će privatnici dobiti jednake mogućnosti da učestvuju na tržištu.

Uslovi za dotiranje:

– materijalno ugroženi – bez bližih srodnika – bez nekretnina – visina penzije

„Još nije odlučeno na koji će način funkcionisati sistem subvencionisanog smeštaja za stare u privatnim domovima. Sada je na Ministarstvu finansija da kaže kojim će se modelom aplicirati za ta sredstva iz budžeta. Ideja je da aplikaciju za to preuzme samo naše udruženje, ne zato što smo nezamenjivi, već da bi se izbegle malverzacije i da se ne bi dogodilo da, recimo, neki privatnik ponudi državi svoje kapacitete za smešaj, a pritom ne može da odgovori na toliki broj starijih. Zato bi naše udruženje bilo garant kvaliteta usluge jer ionako okupljamo najveći broj članova koji mogu zajedno da deluju. Trenutno brojimo pedesetak članica među domovima za stare širom Srbije“, objašnjava Milovanović.

U privatnim domovima na ovaj način moći će da se smesti polovina od ukupnog broja ljudi koji su trenutno na listi čekanja za mesto u domu.

„U pedesetak domova koji su članovi našeg udruženja moglo bi da se smesti oko 250?300 građana. Kada na sledećem sastanku budemo imali iskristalisane uslove o subvencionisanom smeštaju, svih ostalih 100 licenciranih domova potrčaće da se učlane u naše udruženje, jer će to biti jedini uslov da i oni smeste ostale ljude sa liste čekanja u svoje domove. Realno, najviše mesta imamo u Beogradu, tačnije oko sto ležajeva, dok u unutrašnjosti zemlje postoji oko 150 slobodnih ležajeva“, ističe Milovanović.

Zamišljeno je da se svi domovi uključe u udruženje i da nastupe sa jedinstvenom cenom u odnosu na koju bi država davala subvencije za boravak starih osoba.

„Smišlja se modalitet kako sve to treba uraditi, da li će to biti odrađeno preko sistema javnih nabavki ili nekom licitacijom. To će biti prvi korak, a onda Ministarstvo rada treba da razradi plan za centre za socijalni rad, to jest model po kome će oni odlučivati kada će, kome i na koji način da odobre subvencionisani smeštaj u privatnom domu“, dodaje Milovanović.

U Beogradu i Vojvodini cene u privatnim domovima za stare inače se kreću u proseku oko 50. 000 dinara, dok na jugu Srbije mesečni smeštaj staje oko 40. 000 dinara. Subvencionisani smeštaj u privatnim domovima odnosio bi se samo na višekrevetne sobe, jer se jednokrevetne sobe smatraju nekom vrstom ekskluziviteta.

Izvor: 021
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.