Antić: Dobar pomak u poboljšanju uslova rada rudara

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je energetska situacija u Srbiji u potpunosti stabilan i proizvodnja energenata se odvija na najvećem mogućem nivou.

On je za televiziju Pink rekao da je prioritet Ministarstva otvaranje novih rudnika i unapređenjenje proizvodnje u rudnicima.

„Mi smo vrlo blizu otvaranju značajnih rudarskih potencijala u Srbiji, pre svega u Zapadnoj Srbiji“, rekao je Antić i dodao da su „pred nama nove investicije i dalja modernizacija“.

Ministar je rudarima čestitao Dan rudara, 6. avgust koji je ustanovljen u znak sećanja na dan kada su se davne 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.

„Rudarski posao je jedan od najtežih poslova na svetu, želim u ime Vlade i svih građana da rudarima čestitam njihov dan. To su sjajni ljudi koji veoma teško hrane svoje porodice. Želim im da rade svoj posao, da imaju posla, da se živi i zdravi svakog dana vraćaju svojim najmilijima“, rekao je Antić.

On je kazao da je jedan od prioritet Vlade Srbije da se kroz povećanje proizvodnih kapaciteta i primenu novih tehnologija u rudarstvu utiče na rast BDP-a.

„Napravili smo dobar pomak u poboljšanju uslova rada ljudima u rudarskom sektoru. Napravili smo iskorake i kada je u pitanju EPS, Resavica, RTB Bor sa rudnicima Bor i Majdanpek. Rudarstvo postaje mesto gde se Srbija ubrzano razvija“, rekao je Antić.

Antić je kazao da trenutno postoje rudarske aktivnosti na 250 eksploatacionih polja, dok se radi istraživanje na 130 eksploatacionih polja.

Sloga: Dan rudara u senci siromaštva, opasnog rada i propagande

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su da su rudari širom Srbije i ove godine Dan rudara, 6. avgust dočekali u senci siromaštva, teškog i opasnog rada, zastarele tehnologije i pojačane manipulativne propagande.

Sindikati su u saopštenju pozvali „novopečene tranzicione vlasnike rudnika, a posebno vlast koja kontroliše rudnike i kopove u vlasništvu države“ da radnicima u rudarskom sektoru obezbede bezbednije uslove rada kroz bolju zaštitu i modernizuju tehnologije i adekvatno plaćen težak rad.

Pozvali su vlast da hitno „regulišu status onih koji godinama rade na privremeno-povremenim poslovima“ i da „prestanu da se hvale rekordnom proizvodnjom uglja na teret radničkog znoja“.

„Da je položaj rudara u Srbiji postao i zabrinjavajuće ‘groteskan’, potvrđuje i nedavna izjava predsednika sindikata u EPS-u koji je umesto radničke solidarnosti pozvao kolege iz Fijata da prekinu štrajk, jer se po njegovom mišljenju ni rudari iz njegovog sindikata ne bune što rade težak posao na visokim temperaturama“, piše u saopštenju.

Čestitke Vučića, Brnabić i Mihajlović

Dan rudara čestitali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ane Brnabić i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Vučić je rudarima poručio da veoma poštuje i ceni težak i visoko rizičan posao koji obavljaju. „Vašim trudom i rizikom koji preuzimate činite da srpska privreda svakim danom napreduje. Srbija je zbog toga ponosna na vas. Dužnost svih nas je da vam obezbedimo sigurnost u radu, bolje uslove i adekvatnu nagradu za vaš rad“, rekao je Vučić u čestitki.

Premijerka Brnabić poručila je da je zadatak Vlade Srbije da rudarima omogući što bolje uslove rada uvažavajući rizike posla i njihov profesionalizam.

Ona je kazala, kako je prenela Vlada Srbije, da se zalaže za otvorenost u komunikaciji i da im stoji na raspolaganju za dijalog o svim temama koje su važne.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je da su rudari primer kako se časno i predano obavlja jedan od najtežih poslova.

„Kao neko ko je ceo život proveo u energetici i kome su energetika i rudarstvo u srcu, želim vam da se ponosite poslom kojim se bavite, jer je važan sa celu Srbiju, i da se uslovi u kojima radite stalno unapređuju, a što je obaveza svih nas“, navela je Mihajlović.

Izvor: N1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.