9. sednica SSS opštine Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

sindikat0710

Autor: Nena

Na osnovu člana 35 i 39 Statuta Saveza Samostalnih sindikata Srbije, i člana 13 i 20 pravilnika o radu SSO Bor je sazvao danas 07. oktobra, devetu sednicu veća Saveza samostalnih sindikata opštine Bor. Dnevni red je sadržao tri tačke:

– Dogovor o pripremama i dinamici sprovodjenja izbora u Savezu samostalnih sindikata Srbije
– Obeležavanje Svetskog dana za dostojanstveni rad, 07. oktobar 2009. godine
– Tekuća pitanja

Sednica je održana u velikoj sali Doma kulture sa početkom u 9 časova.

Po rečima predsednika VSSS opštine Bor, Dragiše Trujkića, na ovoj sednici najveća data je na teškoj situaciji u kojoj se nalaze borski radnici. Prava radnika se ne poštuju i često dolazi do zloupotrebe. Uskoro će biti primenjen novi zakon, a koji se odnosi na broj zaposlenih u komercijali, tako da će otpuštanja nažalost  i dalje biti.

Od naredne sednice Veće Samostalnih sindikata Srbije, nosiće naziv “ Savez samostalnih sindikata na teritoriji opštine Bor“.

Dostojanstveni rad je vid rada koji omogućava pristojan život. Dostojanstveni rad , kao ideju i cilj, uvela je i u početku promovisala Međunarodna organizacija rada još od 1999. godine. On se sadrži četiri komponente :
zapošljavanje,
prava zaposlenih,
zastita i
socijalni dijalog.

Dostojanstveni rad se zasniva na uverenju da su sve ove četiri komponente potrebne za stvaranje najbolje perspektive za socijalni napredak i razvoj.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “9. sednica SSS opštine Bor

  1. „Uskoro će biti primenjen novi zakon, a koji se odnosi na broj zaposlenih u komercijali,“

    Zapravo se radi o Nacrtu Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u LOKALNOJ ADMINISTRACIJI (komercijala je nešto sasvim drugo).
    Ovim Zakonom biće obuhvaćeni svi zaposleni u organima jedinica lokalne samouprave, javnim preduzećima, ustanovama (osim ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i predškolskih ustanova), privrednim društvima i drugim oblicima organizovanja čiji je jedini osnivač lokalna samouprava. Na to se misli kada se kaže: lokalna administracija.
    Ovim Zakonom (ako se usvoji, a verovatno hoće), predviđeno je da, osim ostalog, lokalna administracija (dakle sve što je gore pobrojano) do 31. 12. 2009. godine usvoji akte o sistematizaciji radnih mesta i to tako što će se odrediti prosek broja zaposlenih na 1000 stanovnika (postoji tabela u kojoj se prosek određuje prema broju stanovnika po poslednjem popisu stanovništva). Onda će se broj zaposlenih smanjivati za 10, 20 ili onoliko procenata koliko to bude potrebno da bi se ispoštovao zakon, tj. za onoliko procenata za koliko se pokaže da ima više zaposlenih u odnosu na određen prosek.
    A direktori javnih preduzeća zapošljavaju i zapošljavaju…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.