36 godina Windowsa

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Ako ste želeli da simultano radite na više programa, bio vam je potreban PC sa hard diskom i 512 kilobajta memorije.

Izvor: B92, BONITET, DANAS, KTAR.COM

DOS je bio operativni sistem bez grafičkih prozora. Dakle, kada biste pokrenuli računar pojavio bi se DOS upit. Morali ste da znate komande i unesete ih, kako biste pokrenuli neki program ili nešto uopšte uradili na računaru.

MC-DOS je radio jednu po jednu stvar. Da bi se koristio drugi program, prvi program morao je da se zatvori i unese komanda za otvaranje drugog programa.

Windows 1.o najavljen je 1983. ali je njegov razvoj trajao dve godine.

Trebalo je da dobije drugo ime, ali je nazvan „Windows“ (prev. engl.-prozor) kako bi opisao „prozore“, odnosno računarske okvire koji bi se pojavili na korisnikovom ekranu. Padajući meniji, trake za pomeranje, ikonice, olakšali su upotrebu programa. Zapravo, ovo je preteča Windows-a koji danas koristimo.Uz njega, korisnicima je na raspolaganju bio MS DOC program za upravljanje datotekama, programi za crtanje i pisanje, beležnica, kalkulator, kalendar, kartica za podatke, sat i Reversi igra.

Kritičari nisu bili zadovoljni njegovim performansama. Zamerke su se odnosile na rad sistema kada je pokrenuto više aplikacija, ali i na Microsoft-ovo promovisanje korišćenja miša (koje nije bilo zastupljeno u to vreme, sve komande unosile su se pomoću tastature).

Windows 2.0 zamenio ga je u novembru 1987. Ipak, Microsoft je ovu verziju podržavao duže od bilo koje druge, čitavih 16 godina (do 31. decembra 2001. godine).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.