Samački smeštaj – Deo prvi

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Istraživanje koje su u proteklih nekoliko meseci sproveli novinari redakcije Bor-grad INFO, a koje još uvek traje objavićemo u nekoliko nastavaka:

Društvo sa ograničenom odgovornošću “ Samački smeštaj “ u Boru raspolaže višespratnim objekatima (tri su u Moše Pijade 74-78, i jedan pored Policijske uprave Bor) kapaciteta  – 475 soba. One su nekada imale status hotela i bile namenjene privremenom smeštaju radnika RTB-a i njegovih radnih jedinica, dok se kasnije naziv soba menja i 2007. godine preimenuje u stambene jedinice, takozvane garsonjere. ( izmenjeno odlukom SO Bor i JP za stambene usluge.)

Prvi problem nastao je još 1994. godina kada je ova ustanova poslovala sa gubitkom a sve zbog neredovnog plaćanja svojih obaveza od strane stanara. Kako je vreme odmicalo, dugovi su se gomilali pa su nadležni više puta pomoć tražili od lokalne samouprave kako bi trajno rešili nastale poteškoće u poslovanju popularnog „Samca“ u kojem je sigurno trećina borana boravila bar na kratko rešavajući svoje stambene probleme. Umesto rešenja problemi zid ćutanja – a problemi i dugovi sve veći. Naime, D.O.O. “ Samački smeštaj “ ima sasvim neverovatnu vlasničku strukturu gde smo našli petnaest firmi, na ovaj ili onaj način vlasnici objekata sa udelom po osnovu osnivačkog kapitala, izvršenih usluga ili nešto treće, od kojih je RTB Bor većinski vlasnik ali bez značajnijih mogućnosti u donošenju odluka bez saglasnosti SO Bor.

Po rečima direktora, Miše Eskića, od pre tri meseca žiro – račun je u blokadi od strane Toplane koje na osnovu utuženja stekla pravo na naplatu svojih potraživanja u iznosu od 7.000.000, oo dinara tako da nisu u mogućnosti da izmire ni deo obaveza prema  Javno Stambenom preduzeću, JKP “ 3. oktobar “ i “ Elektrodistribucija “ pa je u par navrata stanarima bila isključena struja.

Kako bi rešili problem stanari su se obratili po ko zna koji put  SO Bor ali bezuspešno. U susret im izlazi rukovodstvo RTB-a koje obećava da će pokušati da reši nastale probleme. Iako je naplata potraživanja od stanara porasla od kada su im primanja redovnija, ništa bitnije se ne menja jer kamata na dugovanja iz meseca u mesec prema ostalim Javnim preduzećima i Ustanovama pogoršavaju situaciju.

Loše instalacije, liftovi u stalnom kvaru i prokišnjavanje, samo su još jedna u nizu problema Samačkog smeštaja za stanare i upravu jer gde nema vlasnika, nema ni odgovornosti. Priča o otkupu soba počinje i završava se samo na trećoj kuli u M.Pijade koja je sagrađena dosta kasnije od prethodnih. Presudna su, kako kažu, i  el.brojila,  jer su u ovoj kuli (3 ) fizički odvojena pa je tako u otkup otišlo 39. soba, od kojih su par njih i u potpunosti otplaćene. Cena kvadrata – prava sitnica. Po proceni Javno Stambenog preduzeća ove sobe nalaze se u „ekstra zoni“ pa se u formiranju cene računa po kvadratu kreće i po 250 evra..

I dok se jednima posrećilo, stanari prve i druge kule ostaju da žive u strahu od predstojećih isključenja. O otkupu soba još nema ni govora a ko je odgovoran, ko je vlasnik, ko kome dužnik ostaje za sada misterija. Jedna od misterija je i ko je kako i po kom osnovu stekao status stanara, gde zapravo živi i koliko je soba u upotrebnoj funkciji po statutu ovog preduzeće.

Nastaviće se …

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%